Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser mandag at landets årlige gjeldsvekst i utgangen av april var på 5,6 prosent - ned fra 5,7 prosent måneden før.
På forhånd var det ventet en gjeldsvekst på 5,7 prosent, ifølge estimater DN Finans har innhentet fra fem økonomer.
I utgangen av mars var veksten uendret med 5,8 prosent sammenlignet med tallene fra februar.
Den såkalte Kredittindikatoren (K2), måler størrelsen på innenlandsk bruttogjeld i næringslivet, husholdningene og kommunene.
Uendret i bedriftene
Tolvmånedersveksten i bruttogjelden til ikke-finansielle foretak forble uendret på 3,2 prosent, mot 3,2 prosent ved utgangen av måneden før.
Husholdningenes innenlandske bruttogjeld for samme tidsrom sank til 6,8 prosent mot 6,9 prosent forrige måned.
Som ventet
- Dette var ganske godt i tråd med det vi ventet, sier seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.
- Husholdningene hadde en nedgang fra 6.9 til 6,8 i april, mens tallene for bedriftenes forble uendret. Så langt ser utviklingen ut til å være helt i tråd med Norges Bank estimater for andre kvartal.
Due-Andresen mener nedgangen i husholdningenes gjeld kan skyldes såkalte baseeffekter.
- Sammenligner vi med april i fjor ser vi at månedsveksten faktisk gikk litt opp, selv om årsraten totalt har gått ned. Det kan ha sammenheng med økt optimisme i bolig- og kredittmarkedet etter lavere aktivitet før jul i fjor, forklarer hun.
Ytterligere nedgang
Både Norges Bank og Handelsbanken ser for seg en gradvis nedgang i landets gjeldsvekst utover året.
- Vi forventer at kredittveksten kommer seg ned. Bankene har i lang tid strammet inn på kravet til egenkapital, og det har tendens til å gi lavere kredittvekst. At bankene nå har satt ned utlånsrentene sine mot husholdningene, kan derimot legge en demper på trenden og på kort sikt kan dette bidra til en noe økt kredittvekst, sier Due-Andresen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.