Lange renter i eurosonen falt mandag etter svakere enn ventede innkjøpssjefsindekser fra landene i eurosonen i juni.
De foreløpige innkjøpssjefsindeksene (PMI) for juni viser at gjeninnhentingen i eurosonen bare tok seg litt opp i andre kvartal, ifølge Capital Economics. Tallene viser også at avstanden mellom Tyskland og Frankrike øker.
Foreløpig PMI for industrisektoren i eurosonen i juni var 51,9 poeng, mot ventet 52,2. For servicesektoren var den foreløpige indeksen på 52,8 poeng i juni, mot ventet 53,3. En indeks over 50 poeng indikerer tiltakende aktivitetsnivå i sektoren.
Holder ikke
Indeksene indikerer en vekst i andre kvartal på rundt 0,4 prosent på kvartalsbasis ifølge både Danske Bank Markets og Arctic Securities. I første kvartal var det en kvartalsvis vekst på 0,2 prosent i eurosonen.
Capital Economics tror ikke veksttakten er nok til å absorbere den ledige kapasiteten i økonomien.
«Eurosonens PMI fortsetter å indikerer at regionens gjeninnhenting går i henhold til planen, men nedgangen i juni øker nedsiderisikoen for vårt anslag som ligger over konsensus' for BNP-veksten», skriver sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities i en oppdatering.
Tiltagende tendens
Tilsvarende indekser i Tyskland viste et tiltagende aktivitetsnivå i begge sektorer, mens i Frankrike var indeksene under 50 poeng-grensen.
Renten på den tyske tiåringen falt 2,4 basispunkter mandag til 1,32 prosent. Rentepåslaget til tilsvarende amerikanske og norske obligasjoner er henholdsvis 127 og 119 basispunkter.
Holder renten lav
Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) indikerer at renten vil være lave i minst ytterligere 2,5 år.
-Vi har forlenget bankenes tilgang på ubegrenset likviditet til slutten av 2016. Det er et signal. Vårt program som støtter bankenes utlåning til bedringer vil fortsette i fire år. Det viser at renten vil forbli lav over en lengre periode. Men etter det vil den øke når gjeninnhentingen strammer seg til, sier Draghi i et intervju med den nederlandske avisen De Telegraaf.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.