Like etter fredagens toppledermøte mellom regjeringen og Norges Bank fredag, avholdt statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og sentralbanksjef Øystein Olsen en kort pressekonferanse.

Bakgrunnen for møtet var oljeprisen som har falt kraftig siden i fjor sommer, fra 110 dollar fatet til dagens pris på under 50 dollar per fat.

Den tilsynelatende lystige tonen var blitt mer alvorlig da møtet mellom regjeringen og Norges Bank var over, og representantene ankom pressekonferansen.

Solberg innledet ved å påpeke at Norges økonomi har vokst langt mer enn økonomien i landene rundt oss, og la ikke skjul på at regjeringen fokuserer på å tenke langsiktig.

- Denne regjeringen har allerede gjort viktige grep i forhold til en litt endret økonnomisk situasjon fremover, sa hun - og siktet til blant annet økonomisk rammeverk for norsk næringsliv og skattelettelser.

Statsministeren pekte på utfordringene det er at den fallende oljeprisen reduserer inntekten til både Staten og oljeselskapene.

- På kort sikt forsterker det behovet for de omstillingene vi også ser at vi trenger på lang sikt. Det er ingen tvil om at omstillingen er ganske krevende. Derfor har det vært nyttig for finansminsiteren og meg å høre sentralbanksjefens syn på den økonomiske situasjonen.

Fire støtdempere

Finansminister Siv Jensen fulgte opp med å avvise at halveringen av oljeprisen er en krise for Norge.

- Utgangspunktet for norsk økonomi er veldig godt. Vi har lav ledighet, høy sysselsetting, vekst og overskudd. Dette er ingen krise. Det er heller ikke en situasjon som kan sammenlignes med eksempelvis 2008 og 2009 - snarere tvert i mot, sa Jensen.

Hun mener norsk økonomi har fire støtdempere: pengepolitikken, valutapolitikken, oljefondet og en «meget robust» finanssektor.

- Skulle situasjonen forverre seg utover vinteren og våren, så er vi selvsagt beredt på å komme med tiltak hvis behovet skulle melde seg. For øyeblikket mener vi statsbudsjettet er godt tilpasset den økonomiske situasjonen.

Se også videointervju med Erna Solberg:

Erna Solberg: - Ingen behov for tiltak foreløpig
00:00
Publisert:
 

Ser vekst

Øystein Olsen opplyste at han under møtet hadde redegjort for Norges Banks syn på den pågående situasjonen og utsiktene for norsk økonomi.

- Jeg har i hovedsak holdt meg til det bildet vi tegnet i pengepolitisk rapport i desember. Det ligger an til klart svakere vekst enn det vi har vært vant til. Bakgrunnen kjenner vi, det er det at det skjer en naturlkig og nødvendig nedgang i aktiviteten i oljeinvesteringene. Oljeprisfallet har kommet på toppen av det, og forsterket bildet.

Men sentralbanksjefen ser fortsatt for seg at veksten tar seg opp igjen de neste årene.

- Vi får avdempet vekst, men tegner ikke et krisebilde for økonomien fremover. Det er snarere slik at norsk økonomi fremstår som robust.

Nedjusterte prognoser

Oljenedturen har ført til at norske meglerhus nå nedjusterer sine prognoser for fremtidig økonomisk vekst. Denne uken varslet DNB at arbeidsledigheten vil øke fremover, med en topp på 4,4 prosent i 2017.

Det vil gå utover både forbruk, boligpriser , oljeinvesteringer og ikke minst bruttonasjonalprodukt.

Men sentralbanksjef Øystein Olsen tror på ny oppgang.

- Veksten i 2015 blir svakere enn året vi har bak oss. Men vi ser for oss at veksten tar seg gradvis opp igjen de neste årene. Vi tegner ikke noe krisebilde for økonomien fremover. Snarere tvert i mot. Økonomien fremstår som robust, sier Olsen.

Også oljeprisen tror sentralbanksjefen vil stige igjen.

- Det er et omstillingsbehov for oljenæringen de neste årene. Men oljealderen er ikke over. Oljeprisen skal ta seg noe oppover.

LES OGSÅ: Slik påvirker oljefallet din økonomi i 2015

DNB venter fall i boligprisene: Dette er de skumle triggerne i boligmarkedet  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.