- Oljebremsen er en realitet. For to år siden trodde vi den kom, da ble vi kalt pessimister. Nå ser vi at det skjer, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets på DNs Gasellekonferanse for Akershus onsdag.

Han peker på at vi er inne i et konjunkturomslag, som vil vare lenge. Hittil har oljesmellen i størst grad vist seg på Vestlandet.

- Det påvirker petroleumssektoren og det påvirker de nærmeste leverandørene til petroleumsselskapene. De som leverer varer og tjenester, sier Aamdal.

Vil spre seg

Oljesmellen har så langt gitt et nokså beskjedent utslag i arbeidsledigheten. På Vestlandet, der ledigheten tidligere har vært veldig liten, har imidlertid utslaget av oljesmellen vært stort de siste månedene.

Dette gjenspeiles i boligmarkedet. Ifølge Aamdal er ikke boligprisfallet i Stavanger-regionen veldig dramatisk, men det er en betydelig nedgang sammenlignet med resten av landet.

- Det er et tydelig tegn på at virkningen via ledighet er i ferd med å skape reaksjoner i boligmarkedet, sier seniorøkonomen.

DNB Markets mener det bare er et spørsmål om tid før disse effektene vil spre seg til resten av landet.

- Vi tror det vil spre seg til resten av landet, men ikke i like stor grad. Det er som en bølge; det blir mindre og mindre utslag, men det når bredt, sier Aamdal.

Fire støtdempere

Grunnen til at meglerhuset ikke venter større effekter av oljesmellen på landsbasis, er at vi i Norge har fire såkalte støtdempere i økonomien.

Ifølge Aamdal er dette de fire støtdemperne:

  • Lave renter
  • Svak krone
  • Lavere lønnsvekst
  • God omstillingsevne

DNB Markets venter at Norges Bank vil kutte styringsrenten ytterligere i løpet av det kommende året. Meglerhuset anslår også at kronen vil bli enda svakere enn på dagens nivåer.

I desember tror DNB Markets en euro vil koste 9,70 kroner. Dette er gode nyheter, mener Aamdal.

- En svakere krone gir pusterom, og bedrer konkurranseevnen, sier han.

- Gir muligheter

Seniorøkonomen trekker også frem lavere lønnsvekst som en viktig støtdemper for oljesmellen.

DNB Markets venter til neste år den laveste lønnsveksten siden 1935. Det er ikke så mye å skryte av, påpeker Aamdal. Men også dette mener han er gode nyheter.

- Da blir det lettere for bedrifter å holde på de ansatte, og det er heller ikke konkurrenter som lokker med høyere lønn, understreker han.

Ifølge Aamdal viser historien oss at norsk næringsliv er omstillingsdyktige.

- Industrien har levd med omstilling i 40 år, sier han, og understreker:

- Endringer gir muligheter.

 

Les også: Reuters: Volkswagen stopper salget av enkelte bilmodeller

Budbiltopp kjørte millionbiler og donerte penger

Kutter prisen med 12 mill.

Se også:

Skal vokse i trange tider:

Skal vokse i trange tider
Skal vokse i trange tider
00:38
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.