Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 4,9 prosent fram til utgangen av mars, ned fra 5,2 prosent måneden før, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).
Ifølge estimater innhentet av TDN Finans blant fire økonomer var det ventet en oppgang på 5,0 prosent.
De samme tallene for februar viste en Liten nedgang i gjeldsveksten i husholdningene .
Publikums innenlandske bruttogjeld var 4.955 milliarder kroner ved utgangen av mars, ifølge SSB-tallene.
Svakere gjeldsvekst for husholdningene
Husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 2.915 milliarder kroner ved utgangen av mars. Tolvmånedersveksten var 5,8 prosent fram til utgangen av mars, ned fra 6,0 prosent fra måneden før.
De ikke-finansielle foretakenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 1.600 milliarder kroner ved utgangen av mars. Tolvmånedersveksten var 3,3 prosent fram til utgangen av mars, ned fra 3,8 prosent måneden før.
Svakere utlånsvekst i bankene
Av publikums innenlandske bruttogjeld var 80 prosent utlån fra banker og kredittforetak ved utgangen av mars. Dette beløp seg til 3 960 milliarder kroner. Tolvmånedersveksten i utlån fra banker og kredittforetak samlet var 5,5 prosent fram til utgangen av mars, ned fra 5,7 prosent ved utgangen av måneden før.
Tolvmånedersveksten i publikums obligasjonsgjeld var -1,1 prosent fram til utgangen av mars, ned fra 1,7 prosent fra måneden før. Tolvmånedersveksten i publikums sertifikatgjeld var 32,7 prosent fram til utgangen av mars, opp fra 22,0 prosent fram til utgangen av februar.
Viser «usikkerhet»
- Gjeldsveksten for husholdnigner fortsetter nedover, i tråd med det som er ventet. Denne trenden har vært tydelig siden sommeren i fjor, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.
Han mener tallene viser at usikkerheten i norsk økonomi tar seg opp.
- Disse tallene viser at det er mer usikkerhet i norsk økonomi og mer forsiktige husholdninger. Bankene har blitt mer forsiktige og strammet inn på utlån, sier Gonsholt Hov.
«Ganske god»
- Gjeldsveksten er faktisk ganske god. I mars var det særlig kommunene som tok opp mye i lån. De siste månedene har det vært ganske god gjeldsvekst til både bedrifter og husholdninger, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.
Han ser ikke noe særlig urovekkende i kredittveksttallene.
- Nei, kanskje med unntak av at det var liten nedbetaling av gjeld til bedriftene i mars, men det kom etter noen måneder hvor gjelden hadde økt kraftig igjen. Så det er ikke noen kredittskvis vi ser, sier han.
Han tror ikke disse kredittallene vil føre til noe rentekutt fra Norges Bank i umiddelbar fremtid.
- Per i dag ville jeg ikke ha satt mye penger på at Norges Bank vil kutte mer. Det er en endring. For noen få måneder tilbake trodde vi at Norges Bank ville gå til null. Det at arbeidsmarkedet holder seg, er åpenbart et argument for at sentralbanken ikke stresser med å kutte., sier Andreassen.
Les også på DN.no:
Mistanke om ytterligere ulovligheter i Telenor
DNB: Dette tallet kan kaste lys over arbeidsledigheten
Jobbet 25 timer i uken - fikk superavkastning: – Stemningen hos oss er god når børsen er lav
Tirsdag fikk alle de 2.000 ansatte 1,2 millioner av sjefen
Kåret Oslos ti dårligste spisesteder: Vurderer søksmål mot Nettavisen (DN+)
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.