Nordmenn shoppet overraskende lite i september, viser Statistisk sentralbyrås sesongjusterte volumindeks for detaljomsetningen som ble publisert fredag.

Detaljomsetningen falt med 0,3 prosent, mens det på forhånd var ventet en oppgang på 0,3 prosent.

- Ser vi trenden i detaljhandel, så er den fryktelig svak, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til DN.

Ifølge ham er detaljomsetningen så svak på grunn av den høye prisveksten. Det gjør at nordmenn får mindre varer for pengene.

- Vi bruker mer penger på å kjøpe varer, men vi får ikke flere varer enn tidligere fordi prisveksten er høy, sier Bernhardsen.

Ifølge ham er det imidlertid ingen ting som tyder på at forbrukerne er forsiktige.

- Privat forbruk er en viktig del. Et svakt forbruk er dårlig for økonomien. Jeg er ikke bekymret, men jeg tror svakheten vil vedvare til prisveksten avtar, sier analytikeren.

- Mindre å rutte med

Også sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank viser til at detaljomsetningen er svakere enn ventet, og at trenden sett over tid er flat.

Ifølge ham skyldes det to ulike årsaker.

- I slutten av fjoråret og inn i dette året var det mye usikkerhet knyttet til økende ledighet. Nå tror jeg det i større grad er inflasjonen som tar kjøpekraft. Verdiveksten er ganske ok, men volumveksten blir svak på grunn av prisvekst, sier Jullum.

- Du har mindre å rutte med når prisene stiger, understreker han.

Det er flere banker som varsler at utlånsrentene vil bli høyere fremover. Jullum viser til at høyere utlånsrenter vil utgjøre en forskjell i privatøkonomien til dem som har gjeld.

- Vi tror likevel at privatøkonomien i 2017 kommer til å utvikle seg bedre, fordi reallønnsveksten blir bedre, sier han.

Dermed tror sjeføkonomen at forbruksveksten vil ta seg opp i 2017.

Privat forbruk holdes oppe

Hverken Bernhardsen eller Jullum uttrykker bekymring over den svake trenden i detaljomsetningen.

- Dette rammer naturligvis de som driver innenfor varehandel, men for landet som helhet har etterspørselen for varer gått opp. Vi tar det igjen ved at vi bruker mer i tjenestehandel, sier Bernhardsen.

Han tror ikke at disse tallene vil endre bildet Norges Bank har av norsk økonomi.

Jullum viser også til at privat forbruk holder seg oppe på grunn av god vekst i tjenesteforbruket.

- Vi tror at samlet privat forbruk, og det er det som inngår i bruttonasjonalproduktet, ikke blir så svak likevel, selv om detaljhandelstallene er svake. Det er en lettelse, understreker Jullum.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.