The World Bank IFC og International Finance Corporation publiserte i går, tirsdag, rapporten Doing Business 2014.
Rapporten, som har kommet ut siden 2003, rangerer verdens land etter hvor det er best og verst å drive små og mellomstore bedrifter.
Norge faller i år til niendeplass, etter å ha vært rangert som verdens syvende beste land i fjor.
Totalt er 189 land undersøkt, og Norge er med andre ord fortsatt en av verdens aller mest næringsvennlige land.
Som i fjor rangeres Singapore på førsteplass. Dernest følger Hong Kong, Kina, New Zealand, USA, Danmark, Malaysia, Sør-Korea, Georgia, Norge og Storbritannia.
Vanskelig å få lån
Rapporten tar for seg 10 områder som regnes som viktige for næringsdrivende. Landenes måles blant annet etter hvor lett det er å starte virksomhet, skatter og avgifter, tilgang på kreditt, investorbeskyttelse og mulighet for handel med utlandet.
Norge er ikke best på noen av områdene, men rangeres som nummer to på mulighet for å løse insolvensproblematikk (konkursfare og konsekvenser ved konkurs).Vi er nummer fire på kostnader og tidsbruk knyttet til kontrakter.
Tre av områdene trekker Norge betydelig ned.
Den største utfordringen (sammenlignet med andre land) er tilgang på kreditt, altså lån av penger. Her er det 72 land foran oss på listen, etter at Norge falt ytterligere to plasser fra i fjor.
Det er heller ikke særlig enkelt å starte opp virksomhet i Norge. Vi er nå nummer 53 på listen et fall på hele 10 plasser siden i fjor.
Plan- og bygningsetaten ikke så ille
Kanskje ikke overraskende for mange utpreger heller ikke Norge seg som et veldig enkelt land å ordne med byggesaker. Målt etter hvor mange skjemaer som må fylles ut (10), tiden det tar å få gjennom en søknad (136 dager) og hva det koster (28.6 prosent snittinntekt per innbygger), er Norge nummer 28 på listen.
Likevel verdt å merke seg er at Norge er betydelig bedre på dette området enn gjennomsnittet for OECD-landene (i hovedsak de europeiske landene, samt blant annet USA, Canada, Australia og Japan).
Særlig kostnaden for en byggetillatelse er betydelig lavere enn snittet i OECD (84,1 prosent av snittinntekt per innbygger). Og da er ikke bestikkelser tatt med, presiseres det i rapporten.
Greit skattenivå
Norge forbedrer seg for øvrig kun på ett av ti områder fra i fjor. Det er skatter og avgifter, der vi nå rangeres som nummer 17 i verden, opp to plasser fra i fjor. Sammenlignet med snittet i de 34 OECD-landene er skattenivået lavere i Norge. Mens skatten på bedriftenes overskudd er høyere i Norge (24.8 %) enn i OEVD (16.1 %), er andre skatter og avgifter (for eksempel arbeidsgiveravgift) betydelig høyere i OECD (23.1 %) enn i Norge (15,9 %).
Summa summarum betaler norske små og mellomstore bedrifter 40.7 prosent av overskuddet i skatter og avgifter, mens snittet i OECD er 41.3 prosent.
Til slutt og naturligvis viktigst: Vi slår svenskene (14. plass).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.