– Joda, tittel og arbeidssted blir den samme som Børge hadde. Organisasjonen også. Men arbeidsoppgavene blir litt annerledes, sier Espen Barth Eide (49) til DN.
Han skal nå arbeide med langsiktig strategi, med sikkerhet og kontakt opp mot organisasjoner for den celebre møteplassen mellom topper fra politikk, næringsliv og akademia med hovedsete i Sveits. Barth Eide tiltrer over jul og planlegger å flytte med hele familien til Genève etterhvert.
Flere tilbud
– Det har vært flere som ville ha tak i meg. Men jeg føler at dette er det mest interessante muligheten til å gjøre noe som er litt nytt. World Economic Forum har stor oppmerksomhet rundt offentlig-privat samarbeid. Jeg var der for første gang for ti år siden. Jeg har stor sans for hvordan man bringer sammen ledere fra ulike felt som vanligvis ikke snakker så mye sammen – fra politikk, fra organisasjoner, sentrale næringslivsfolk og forskere, sier Barth Eide.
Han viser til at utenrikspolitikere møter hverandre i FN, EU og Nato, men man møter ikke så mange andre.
– Jeg har vært i internasjonalt forskningsarbeid. Der møter man i hovedsak andre forskere. Det spesielle med World Economic Forum er at man forsøker å bringe miljøene sammen for å skape dynamisk tenkning om viktige internasjonale spørsmål, sier Espen Barth Eide.
Eksstatsråden sier han er spurt av WEF-sjef og grunnlegger Klaus Schwab om å jobbe for organisasjonen før.
– Da passet det ikke. Nå gjorde det det, sier han.
I gang
Igår befant Barth Eide seg i Abu Dhabi på ett av mange WEF-undermøter som arrangeres ved siden av den årlige konferansen i Davos i Sveits.
– Her drøfter åtti grupper en rekke ulike tema – alt fra global helse til internasjonale relasjoner. Spennende, sier han.
Barth Eide sier han har visst en god tid om jobbtilbudet.
– Jeg mener ett av motivene for å rekruttere meg også har vært å øke oppmerksomheten rundt det sikkerhetspolitiske feltet, sier han Espen Barth Eide var en av seks rødgrønne statsråder som etter regjeringsskiftet søkte om forlenget politiker-etterlønn ut dette året mens de lette etter ny jobb. Fra årsskiftet tar altså WEF over som arbeidsgiver.
– Og betaler selvsagt mer enn statsrådlønn?
– De betaler greit, ja. Men først og fremst er det en interessant organisasjon med artige, litt annerledes oppgaver, sier Espen Barth Eide.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.