Inneholder drikkeflasken det hormonforstyrrende stoffet Bisfenol A? Er det farlige flammehemmere i sofaen? Forbrukerne har nesten ingen muligheter for å finne ut hvilke giftige kjemikalier de eksponeres for daglig.

I dagens utgave av D2 dokumenteres det at mennesker utsettes for tusenvis av nye kjemikalier, som forskerne ikke aner virkningen av. I 1912 var det registrert 12.000 substanser i verdens største base over kjemikalier. Ifjor var antallet hele 75 millioner i databasen Chemical Abstract Service (CAS). De aller fleste kjemikaliene som er i kommersielt bruk i dag er aldri blitt testet i det hele tatt, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

«En lydløs pandemi»

Forskere slår alarm om virkningen av de nye kjemikaliene på mennesker. To forskere fra Mount Sinai School of Medicine i New York og Harvard University i USA har i år publisert en artikkel hvor de lister opp 12 «hjernegifter». Disse såkalte nevrotoksinene angriper nervesystemet. Forskerne mener dette er stoffer som kan føre til ADHD og autisme, samt redusere fremtidige akademiske prestasjoner og øke risikoen for kriminell adferd. «En lydløs pandemi», kaller Philip Landrigan og ­Phillippe Grandjean det som skjer.

Den tidligere sjefen for Kemikalieinspektionen i Sverige, Ethel Forsberg, mener vi er «marinert i miljøgifter». Nå krever hun full åpenhet fra industrien.

– Gi meg som forbruker rett til å vite hva som finnes i tingene. I møbler, i leker, og så videre, sier Forsberg.

Hun foreslår at det lages ingredienslister, slike som matvarer og kosmetikk har i dag.

– Da ville bransjen også bli mer selvkritisk, sier Forsberg.

I løpet av sine ni år på toppen i det statlige tilsynet for kjemikalier i Sverige, foreslo hun dette flere ganger.

– Men industrien mener det blir for mange kjemiske navn, kronglete ord, det kommer til å skremme folk, kommer ikke til å få plass, sier Forsberg, som mener dette er dårlige unnskyldninger.

Hun tenker seg at ingrediensene kunne stå på hjemmesider, eller at man kunne lage et system med e-nummer som i matvarer.

Ikke forbrukernes ansvar

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, synes Forsberg har gode poenger. Han mener at i det minste burde produktene som inneholder dagens kjente, skadelig miljøgifter være merket.

Noe slikt krav om merking finnes ikke i dag.

– Det er viktig å få negativ informasjon, å få vite hvilke produkter som inneholder skadelig stoffer, sier Instefjord.

Han mener likevel at det viktigste er å påpeke at det er myndighetene som må sørge for at forbrukeren ikke får i seg miljøgifter.

− Å overlate ansvaret til forbrukeren er ikke akseptabelt.

 

Les også:

Byhytte til 20 mill.

Næringslivstopper på omstridt konferanse

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.