– Jeg er svært skuffet over at også KrF stiller seg bak dette forslaget. KrF garanterte i valgkampen at de ikke vil gå inn for midlertidig ansettelser annet enn ved midlertidige behov. Dette er i realiteten en gavepakke til den useriøse delen av norsk næringsliv, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen til NTB.

Ifølge LO har KrF oppnådd svært lite i forhandlingene med regjeringspartiene og Venstre. Det eneste positive som trekkes fram, er at grensen for hvor lenge man kan gå midlertidig reduseres fra fire til tre år.

LO-leder Gerd Kristiansen mener velgerne holdes for narr når de borgerlige partiene ikke har tatt hensyn til massive protester mot de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven.

- Klar svekkelse

– Endringene i arbeidsmiljøloven som regjeringspartiene, Venstre og KrF har blitt enige om, innebærer en klar svekkelse av arbeidstakernes rettigheter. Verken innvendingene som kom fram under Stortingets høring om saken, eller de massive folkelige protestene synes å ha gjort nevneverdig inntrykk på partene, sier LO-lederen.

Hun konstaterer at de fire partiene har flertall på Stortinget til å vedta de foreslåtte endringene, men påpeker at for LO vil det være et mål å få et stortingsflertall fra 2017 som kan reversere disse endringene som nå blir vedtatt.

Det er særlig adgangen til midlertidige ansettelser LO reagerer kraftig på. Kristiansen sier det knapt nok kan regnes som et plaster på såret at fireårsgrensen for midlertidige ansettelser endres til tre år.

– Problemet er at den bare har en verdi på papiret for svært mange. For de fleste midlertidige ansatte er den enten ikke aktuell, fordi de går i seriemidlertidighet mellom ulike arbeidsgivere eller ulike jobber, eller fordi de uansett «luftes» av arbeidsgiver før grensen nås, sier LO-lederen.

– Dessuten vet vi av erfaring at svært få midlertidige ansatte vil ta belastningen med å bruke år av sitt liv i rettsapparatet på å kreve en jobb de uansett ikke er ønsket i, sier Gerd Kristiansen videre.

Kritisk

NHOs direktør for arbeidslivspolitikk Svein Oppegaard mener avtalen som torsdag ble presentert av de fire borgerlige partiene ikke representerer den modernisering arbeidsgiverne drømte om etter regjeringsskiftet.

– Det er likevel forbedringer på noen områder, sier Oppegaard og viser til muligheten som gis for mer fleksible arbeidstidsordninger og den generelle adgangen til midlertidige ansettelser.

NHO er ikke like fornøyd med at den bedriftsinterne aldersgrensen økes til 70 år eller at fireårsregelen gjøres treårig. At sentrale fagforeningers vetorett over alternative turnuser ikke gjøres gjeldende i alle bransjer, er også NHO kritisk til.

Positive

Akademikerne er godt fornøyd med at fireårsregelen for midlertidighet reduseres til tre år og at dette skal følges opp i arbeidet med tjenestemannsloven.

Unio og YS er på sin side svært kritiske til de øvrige endringene i arbeidsmiljøloven.

– De ansatte vil få det verre, ikke bedre, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Han trekker likevel fram som positivt at de nye reglene for søndagsarbeid modereres og at ordningen med generell adgang til midlertidige ansettelser skal evalueres..

– Det er først og fremst arbeidsgiverne som sikres mer fleksibilitet gjennom disse endringene, sier YS-leder Jorun Berland.

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke mener det opprinnelige forslaget fra regjeringen var bedre enn den nye avtalen.

– Samlet sett er dette et altfor dårlig resultat med tanke på det arbeidet som er blitt nedlagt for å modernisere loven og gjøre den relevant, sier Vibeke Madsen i Virke.

Les alt om saken:
- Helt riktig utvikling å la folk få jobbe lenger
– Viktige forbedringer
Nå kan du jobbe til du er 72 år
KrF sikrer flertall for ny arbeidsmiljølov

Les også:
- Helt riktig utvikling å la folk få jobbe lenger
Kjøper seg større (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.