Venstre vil sette en endelig stopper for oljefondets investeringer i kullselskaper og oljeselskaper innenfor tjæresand og skifergass. Nå vil partiet forsøke å samle flertall på Stortinget for et sett med uttrekkskriterier som vil stanse alle investeringer de fleste kullselskaper og en lang rekke oljeselskaper.
Statoil
Venstre avholder sitt landsmøte i Tromsø denne helgen, og det var i den forbindelse de to nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen la frem partiet forslag om ny uttrekkskriterier for Statens pensjonsfond utland.
Under en pressekonferansen spurte Dagens Næringsliv om kriteriene er så strenge at eventuelle investeringer i et selskap som Statoil ville blitt stanset. Det vil i så fall innebære at statens eget oljeselskap og selskapets virksomhet ikke er bra nok for Venstre.
-Det er et godt spørsmål, svarer nestleder i Venstre Ola Elvestuen.
-Har dere ikke tenkt på det?
-Ja, men det er jo ulike virkemidler. Vi eier Statoil og investerer ikke i det, sier Elvestuen.
-Spørsmålet handler om effekten og det politiske innholdet i deres eget forslag. Ville man kunne investert i Statoil med disse kriteriene til grunn?
-Det hadde vært tvilsomt, innrømmer Ola Elvestuen.
Nestleder Terje Breivik legger til at det vil kunne få betydning for Statoil, selv om pensjonsfondet ikke investerer direkte i Statoil.
-Ja, hvis dette skulle bli vedtatt så vil det være et knallhardt signal til Statoil. Det vil være et signal fra Stortinget om at de må trekke seg ut av denne mest forurensende virksomheten, sier Breivik til DN.
Strenge regler
Nå satser partiet på å få med seg Arbeiderpartiet og et stortingsflertall på å påføre regjeringen et smertefullt miljønederlag. Forslagene fra Venstre vil gå inn i behandlingen av stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond som ble lagt frem av finansminister Siv Jensen i går.
Venstre har ikke fått beregnet ferdig hvor stor verdier oljefondet har plassert i aktuelle selskaper, men ut fra partiets undersøkelser handler det om minimum eierandeler på 86 milliarder kroner.
Dersom Venstres forslag får flertall på Stortinget når stortingsmeldingen for Statens pensjonsfond utland (SPU) skal behandles, vil det få betydelige konsekvenser for investeringsstrategien for oljefondet.
Partiet foreslår å trekke investeringene fra disse kullselskapene:
*Rene kullgruveselskaper med mer enn 25 prosent av inntektene fra utvinning av kull eller som produserer mer enn 20 millioner tonn kull årlig.
*Kraftselskaper som baserer mer enn 25 prosent av samlet kraftproduksjon fra kull.
*Selskaper som planlegger eller driver produksjon av kull til flytende brensel eller kull til gass.
*Selskaper som får minst 25 prosent av inntektene fra kull, kullgruver eller kullkraft, eller hvor hvor 25 prosent av energibruken kommer fra kull.
Men det er ikke bare kullselskaper som skal kastes ut av oljefondet. Også særlig forurensende oljeselskaper skal ut av investeringsporteføljen til oljefondet hvis Venstres politikk blir vedtatt.
Dette gjelder:
*Selskaper som søker etter prosjekter som er avhengig av oljepriser som ikke er forenlig med togradersmålet.
*Selskaper som er involvert i utvinning av olje fra tjæresand og gass fra skifer. Eller selskaper som driver virksomhet i sårbare områder som Arktis.
*Selskaper høyest utslipp per produserte fat, f.eks. mer enn 25 prosent over snittutslipp.
*Selskaper som utvinner de dyreste og mest forurensende olje- og gassreservene, f.eks mer enn 25 prosent over snittkostnader.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.