- Vi er overbevist om at dette ikke er toppen. Tvert imot er det nok starten på en ledighetsoppgang som kommer til å være med oss de neste årene, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.

Tall fra NAV viser fredag at arbeidsledigheten stiger i Norge, særlig blant ingeniører fra petroleumsbransjen. Her er står 61 prosent flere nå uten jobb sammenlignet med samme tid i fjor.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak er nå på 88.600 personer.

Antallet helt ledige var 74.944 personer, som tilsvarer en ledighetsrate på 2,7 prosent.

Haugland spådde på forhånd en ledighet på 2,8 prosent.

Den varslede nedjusteringen av april-tallene var også kraftigere enn Haugland ventet. Disse ble nedjustert med 1900 personer, som er 1000 flere enn DNBs estimater.

- Det er en flatere utvikling i arbeidsledigheten enn det som var inntrykket i april, sier Haugland.

- Kan vi ha nådd toppen?

- I april så det ut til at ledighetstakten hadde endret takt til en høyere ledighetsoppgang. Dette er feil, vi er inne i en periode med gradvis stigende ledighet, ifølge NAVs tall. SSB viser en mer markert oppgang, forklarer hun.

Oljebremsen vises

Ved utgangen av mai var 5.400 personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag registrert som helt ledige. Dette er en økning på 2.100 personer, eller 61 prosent, sammenlignet med mai i fjor.

Størsteparten av økningen har kommet blant ingeniører og sivilingeniører, hvor ledigheten har økt med 143 prosent det siste året.

- Dette er oljebremsen som viser seg tydelig. Ingeniørene har vært en sårbar gruppe i omslaget, som er utløst av kutt i oljebransjen, sier Haugland.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets.
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets. (Foto: Thor Nielsen)

Venter økning

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets påpeker at det er et stort sprik mellom ledighetstallene fra NAV og SSBs såkalte AKU-ledighet, som måler antallet arbedissøkende nordmenn mellom 16 og 74 år.

- Vi tror forskjellen blant annet skyldes at en del av dem som er rammet av nedbemanninger ikke melder seg til NAV-kontoret på grunn av sluttpakker. Vi tror ledigheten i NAV vil komme til å øke,, sier Jullum til DN.

Bildet av arbeidsmarkedet er likevel betydelig bedre enn hva sjeføkonomen hadde sett for seg.

- Ledigheten øker, men mye mer moderat enn vi har fryktet de siste månedene.

Fart i andre deler

Den største delen av arbeidsledigheten har kommet på Vestlandet. Nær halvparten av alle nye arbeidsledige er i Rogaland, påpeker Jullum.

Han er lettet over at det hittil ikke er spor å se av såkalte «andrerundeeffekter», at ledigheten brer seg til andre regioner og næringer.

- Det er viktig for norsk økonomi, og det reduserer nedsiderisikoen for økonomien vår fremover, legger han til.

Dette har blant annet gitt seg utslag i kjøpelysten som holder seg oppe. Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk opp med 2,0 prosent fra mars til april i år, ifølge SSB.

- Det var bra fart i forbruket i årets første kvartal, eksporten øker, boligprisene øker - det er altså fart i andre deler av norsk økonomi. De har ikke blitt rammet av pessimismen. Dette viser også at norsk økonomi er veldig motstansdyktig, mener Jullum.

Venter rentekutt

Begge økonomene tror de moderate ledighetstallene taler mot et nytt rentekutt fra Norges Bank - men venter likevel at sentralbanken velger å kutte renten i juni.

Under rentemøtene i både mars og mai la sentralbanken stor vekt på avmatningen i industrien som slår inn i økonomien.

- Samtidig ser vi at det er bra fart i privatfrobruk, kredittveksten er ned og boligprisene er høye, sier Jullum som tror juni-kuttet blir det siste.

-  Tallene reduserer isloert sett sjansen for rentekutt, men vi tror Norges Bank kommer til å kutte på neste rentemøte, sier Haugland.

 

Les også: Kjøper direktørbolig til 30 mill.

Ellen Sue Ewald får millioner i diskrimineringssak

Soros advarer om mulig 3. verdenskrig

Oljeanalytiker: Dette er oljebransjens største trussel(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.