– Poenget er å la det norske folk få si noe om dette. Hele kommunevalgkampen handler om dette, for uansett hva Stortinget vedtar, er det kommunene som skal bosette flyktningene, sa Frp-leder Siv Jensen torsdag.
Beslutningen om å stille forslag om en avstemning ble tatt på Fremskrittspartiets ekstraordinære gruppemøte torsdag.
– Vi vil fremme forslag om at vi, i forbindelse med kommunevalget til høsten, holder en landsdekkende folkeavstemning om flyktningspørsmålet, sier parlamentarisk leder Harald T. Nesvik til NTB.
I DN-pollen til venstre kan du vise hva du ville stemt om det ble folkeavstemning.
Vanskelig sak
Saken om Syria-flyktningene er svært vanskelig for Frp. Partiet har finansministeren, justisministeren, integreringsministeren og arbeidsministeren, de fire statsrådspostene som vil være sentrale i gjennomføringen av avtalen, som regjeringspartner Høyre er med på.
– Dette har ingen ting å si for regjeringssamarbeidet, dette handler om at vi tar sterkt avstand fra denne avtalen, sier Jensen.
– Jeg vil finne det svært udemokratisk hvis de mener det er problematisk å høre hva innbyggerne i Norge mener om dette spørsmålet, la hun til.
På spørsmål fra NTB ville ikke finansministeren utdype hva dette forslaget vil ha å si for andre potensielle folkeavstemninger eller i hvilke andre saker Frp vil spørre folket direkte til råds.
– Hvis de andre partiene mener de har folket bak seg i spørsmålet, bør de våge en avstemning, sier nestleder Ketil Solvik-Olsen.
Svært sjeldent
I Norge er det svært sjeldent nasjonale folkeavstemninger. Den siste var om EU-medlemskap i 1994.
Det er svært lite sannsynlig at Frp vil få støtte blant de andre stortingspartiene for forslaget, mener valgforsker Bernt Aardal.
– Om ett parti skulle løfte dette ut til en folkeavstemning, er det en veldig spesiell sak. Det har man gjort i Norge veldig sjelden, og det har vært med større spørsmål enn bare én konkret politisk sak av denne typen, sier Aardal, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til NTB.
Regjeringspartner Høyre avviser en folkeavstemning og vil stemme mot forslaget i Stortinget, opplyser partiet til NTB torsdag kveld.
Stemmer mot
Frp besluttet torsdag å stemme mot flyktningkompromisset på Stortinget om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger til Norge de neste tre årene. Partiet vil heller styrke innsatsen for flyktningene i Syrias nærområder.
Partiet besluttet også at det ikke blir noe ekstraordinært landsstyremøte om Syria-flyktningene, slik enkelte av partiets fylkesledere har foreslått. Dermed er det lite sannsynlig at saken fører til at Frp går ut av samarbeidsregjeringen.
Frps andre nestleder Per Sandberg beskriver en folkeavstemning som en «kjempegod løsning».
– Vi håper å overbevise folk om at de som har tatt denne avgjørelsen, er uansvarlige politikere. Vi skal drive valgkamp på denne saken og fortelle velgerne hvor uansvarlig dette er, sier Sandberg.
Avvises av opposisjonen
KrF og Venstre avviser forslaget om folkeavstemning, og de to støttepartiene står ved flyktningforliket i Stortinget.
– Venstre står fast på dette flertallsforliket og legger til grunn at regjeringen følger opp flertallsvedtak i Stortinget, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.
– Dette er et forslag fra Frp, det virker ikke som det er forankret i regjeringen. Dette er forslag som kommer til å falle om en uke, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.
I DN-pollen over til venstre kan du vise hva du ville stemt om det ble folkeavstemning.
Les også:
- Har vært ganske bortskjemte med høye lønninger
- Ifjor kom det som et sjokk
FMC sier opp 400 ansatte
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.