Onsdag avslørte varslernettstedet Wikileaks Norges rolle i hemmelige Tisa-forhandlinger, en flerstatlig handelsavtale om tjenester.
I lekkasjen fremstilles Norges som både part og aktiv pådriver, i forhandlingene som kritikere mener kan bety slutten på offentlig norsk skole og alt tollvern.
- Det er oppsiktsvekkende at det regjeringen nekter å legge frem, nå kommer fra Wikileaks. Norge ser ut til å ha en langt mer offensiv rolle i forhandlingene enn det vi har fått inntrykk av gjennom Brende og Helgesen, sier tidligere Senterparti-leder Liv Signe Navarsete til DN.
Hun har flere ganger bedt utenriksminister Børge Brende og Europaminister Vidar Helgesen om informasjon, og mener det er trist at lekkasjer fra Wikileaks er det som må til for å gi henne innsyn i Tisa-forhandlingene.
- Så lenge den offensive interessen holdes innenfor områder som forvaringsinnovering og telekom, er det greit nok. Men dersom interessen handler om å legge til rette for privatisering av dagens offentlige tjenester, er det ugreit, sier Navarsete og legger til:
- Jeg tror ikke regjeringen handler i tråd med det som er stortingets flertall.
Inneholder «krutt»
Lekkasjene fra Wikileaks gir innsyn i det hemmelige avtaleutkastet og forhandlingene. Dokumentene som legges frem onsdag, gir innblikk i tautrekkingen som har funnet sted siden første runde med forhandlinger i januar 2015.
Navarsete sier hun forstår at regjeringen ikke har ønsket å offentliggjøre informasjonen fra forhandlingene.
- Det er tydelig at det må ligge litt krutt her i forhold til det å prøve å styre fremtiden uten å måtte ha konsultasjoner og involvere ulike eksterne aktører innenfor de ulike tjenestesektorene, forklarer hun.
Nå vil hun bruke sommerferien på å sette seg inn i informasjonen fra de lekkede dokumentene, før hun stiller spørsmål til utenriksministeren.
- Vi er opptatte av det som omhandler reguleringer som kan båndlegge nasjonale styresmakters muligheter til å drive tjenestene og som kan frata de folkevalgte makten for å gi den videre til store, globale selskaper, sier Navarsete.
Offentlige tjenester er lukrative fordi de er en «never ending story», ifølge Sp-politikeren.
- Så lenge samfunnet består, har vi bruk for utdanning, helse og omsorg. Det er et marked som er uendelig, behovet vil være der så lenge det finnes folk.
Tre elementer
Utenriksminister Børge Brende har avvist påstanden om at avtalen truer offentlige tjenester og velferdstilbud. Det er likevel tre faktorer som bekymrer Navarsete:
- Mangel på involvering fra globale selskaper før eventuell innføring av nytt regelverk.
- Endringer som gjør det vanskelig å ta tilbake privatiserte tjenester i offentlig regi.
- Endringer som i fremtiden vil frata politikere og kommende regjeringer muligheten til å styre velferdstilbudene.
- Alle skal få det samme tilbudet, uavhengig av lommebok eller bostedsadresse, mener hun.
Les også: EU-kreditor mener Hellas er konkurs
Toppsjef i verdens største bilprodusent går av etter arrestasjon
Se også:
Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkledet:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.