Den aktuelle personen døde på Sri Lanka for flere år siden.
Den avdødes identitet skal ha blitt brukt for å få ut penger fra banker.
– Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke kommentere detaljene om id-ene som er blitt brukt, sier politiadvokat Håvar Underland i Kripos.
Lånebedrageriet skal være knyttet til to adresser på Oslo og på Romerike. Politiet mener de har avdekket en gruppe på fire til seks personer innen bransjer som transport og renhold som står bak lånebedrageri på flere millioner kroner.
– Ett eksempel er at gruppen i løpet av en uke fikk lån og kreditter på en million bare på én identitet, sier politiadvokat Underland.
I tillegg til den avdøde mannen, skal gruppen ha brukt identiteten til rundt ti personer som ble pågrepet onsdag.
– Det har vært en rekke medhjelpere. Dette er rekrutterte personer som har latt sin identitet bli benyttet, eller har tatt ut beløp i kontanter, sier Underland.
Valutahund
Klokken 06.15 onsdag ble én av de antatte hovedmennene i miljøet, en 33-åring bosatt på Romerike, pågrepet i sin bopel.
Boligen ble finkjemmet med Tollvesenets spesialtrente valutahund.
Advokatfullmektig Steinar Stenvaag representerer 33-åringen.
– Jeg er foreløpig ikke informert om hva saken gjelder og er bare orientert om at det kan bli aktuelt med et avhør i dag eller i morgen, sa Stenvaag onsdag.
Et par timer senere ble en regnskapsfører geleidet ut av et kontorkompleks i Groruddalen. Regnskapskontoret, der mannen har en sentral rolle, fører regnskapene til flere av selskapene i nettverket.
– Jeg kan ikke kommentere noens rolle ut fra jobbtittelen, men det ser ut som at gruppen har hatt behov for hjelp også fra profesjonelle aktører som har bistand til å utøve kriminaliteten. Det er ikke dermed sagt at vedkommende har visst hva han har hjulpet til med, sier Underland.
En rekke transaksjoner på opp mot fem–seks millioner kroner skal ha fått politiet til å fatte mistanke mot nettverket. Politiet har avdekket kontantuttak på flere millioner kroner og har mistanke om at betydelige midler er ført ut av landet.
Ikke alle pågrepet
Én person som knyttes til en av de omstridte transaksjonene er fortsatt ikke pågrepet og skal etter det DN erfarer oppholde seg i utlandet.
– Jeg kan bekrefte at ikke alle er pågrepet, sier Underland.
Hvitvaskingsmeldinger skal være en av flere innganger mot nettverket. Skatteunndragelser og trygdesvindel inngår også i mistankegrunnlaget. Skattekrimenheten i Skatt øst mener gruppen har drevet fiktiv fakturering for å unndra skatter og avgifter.
– I denne fasen er det viktig å sikre bevis og verdier som kan dekke mulige skattekrav, sier Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt øst.
DN har ikke lyktes med å komme i kontakt med forsvarerne til de andre siktede i saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Les hele avisen her.