I helgen varslet den britiske finansministeren George Osborne at han ønsker å kutte selskapsskatten i Storbritannia fra nåværende 20 prosent, ned til under 15 prosent etter brexit.
Professorer DN har snakket med mener det er en skattekonkurranse i Europa, og at et kutt i den britiske selskapsskatten vil føre til at konkurransen trappes opp.
- Bakgrunn: - Det er en skattekonkurranse i Europa
Professor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI tror også at flere land vil svare med å senke satsen på selskapsskatten dersom Osborne får det som han vil.
- Straks man får det slik at hvert enkelt land begynner å gå sine egne løp, kan det bli et kappløp som man egentlig ikke er interessert i, sier Gjems-Onstad til DN.
- Gjør det vanskelig for Norge
Ifølge ham vil dette sette selskapsskattesatsene i andre land under press, også i Norge.
- Det understreker at den løsningen regjeringen og Stortinget har valgt, er uklok, sier Gjems-Onstad.
- Vi i Norge har valgt en løsning hvor vi har begynt å sette ned selskapsskattesatsen samtidig som vi setter ned kapitalskattesatsen på personer, sier han.
Professoren viser til at det gjør det vanskeligere å sette ned selskapsskattesatsen i Norge, og at det får mye større konsekvenser.
Henger etter
Regjeringen satt selskapskattesatsen ned fra 27 prosent til 25 prosent i 2016. Målet er å få selskapsskatten i Norge ned til 23 prosent.
Gjems-Onstad mener at norske ambisjoner om å få en selskapsskattesats på 23 prosent er for lite ambisiøst.
- Norge har lagt seg etter de andre landene, og blitt liggende nokså langt etter det som er de generelle reduksjonene i selskapsskattesatsene. Den posisjonen vil fortsette, dersom vi ikke tar innover oss at denne konkurransen er reell, sier han.
Ifølge ham henger vi etter nå, og vi kommer til å fortsette å henge etter våre naboland.
- Det er en konkurransefaktor blant flere. Det er umulig å si hvor store konsekvensene blir, men det er hvert fall ikke noe som drar i riktig retning, hvis man skal få folk til å investere i Norge, sier Gjems-Onstad.
- Lite trolig at andre land bare vil se på
Professor Ragnar Torvik ved NTNU mener effektene vil bli svakere for Storbritannia, dersom også andre land senker satsen for selskapsskatt.
- Når et så stort land senker selskapsskatten er det lite trolig at andre land bare vil sitte å se på, understreker han.
Ifølge ham kan forslaget styrke en utvikling vi allerede ser, at det er vanskelig å skatte kapital fordi det er så lett å flytte mellom land.
- Forskjellen mellom skatt på kapital og skatt på personinntekt kan derfor bli enda større, folk er mindre mobil enn kapital, påpeker Torvik.
Følg markedet på DN Investor
Les mer på DN.no:
Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni
Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner
John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.
Brexit-spesial:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.