- Momsfritaket er rå forbrukerpopulisme og en gjøkunge i det norske avgiftssystemet, sier direktør Harald Andersen i handelens hovedorganisasjon, Virke.
Han er svært glad for at flere partier nå tar til orde for å fjerne avgiftsfritaket. Også KrF har foreslått det samme i sitt alternative statsbudsjett.
Virke mener det koster norsk handel tusenvis av arbeidsplasser og staten milliarder i tapt inntekt.
Snau milliard
Det er i Aps alternative statsbudsjett at partiet foreslår å fjerne momsfritaket. Ekstrainntekten til staten anslås til 933 millioner kroner i 2017.
- Handelsnæringen er viktig og representerer tusenvis av arbeidsplasser i Norge. Vårt forslag vil bidra til å sikre norske arbeidsplasser og i tillegg fjerne et stadig økende skattetap, sier Aps finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen.
For kort tid siden foreslo KrF det samme - men da med virkning fra 1. juli 2017. KrF satte den økte avgiftsinntekten til 500 millioner kroner. Regjeringen selv foreslår ingen endring i dagens 350 kroners-grense, mens Venstre gjentar sitt ønske om å sette denne opp til 500 kroner.
Fordel
Tidligere var grensen for momsfri import 200 kroner. Et forslag om 500 kroner utløste kraftig politisk tautrekking og et kompromiss om 350 kroner fra 1. januar 2015. Avgifsfritaket gjelder ikke alkohol, tobakk og noen andre varer.
Er nettkjøpet fra utlandet på over 350 kroner, skal det betales 25 prosent moms på hele beløpet.
Norsk handel og norske nettbutikkker har hele tiden protestert mot avgiftsfritaket. De mener det er helt urimelig at politikerne med åpne øyne har gitt utenlandske selgere en kraftig fordel foran norsk butikk- og netthandel, som alltid må regne inn momsen i sine priser.
Utfra Norges Banks statistikk over nordmenns bruk av betalingskort i utlandet anslår Virke at norsk netthandel ute summerte seg til rundt 9,5 milliarder kroner i fjor. Ifølge Harald Andersen var veksten i perioden 2011-15 på 188 prosent, og han regner med enda sterkere vekst fremover.
Konsulentutredninger for Virke anslår at inntektstapene for staten fra momsfritaket er to-tre ganger høyere enn partibudsjettene legger til grunn og at 6000 norske arbeidsplasser kan gå tapt frem til 2020.
- Det er direkte momsinntekt som går tapt, men også tap fra redusert aktivitet og skatt i norsk handel, sier Andersen.
Byråkrati
Momsfritaket har vært populært hos befolkningen. I tillegg har et ønske om redusert byråkrati vært et hyppig argument fra tilhengerne av fritaket.
Tidligere krevde posten og andre speditører inn avgift på et stort antall småkjøp og tok betalt for jobben med beløp som kunne overstige varens pris.
- Da skjedde innkrevingen manuelt. Nå må dette kunne skje digitalt og med kostnader på et minimum, sier Virkes Andersen.
Han har godt håp om at momsfritaket etterhvert blir borte.
- Den norske ordningen er et særsyn. EU har full moms mellom medlemslandene og en meget lavt tak for fritak fra tredjeland. Særlig med utviklingen i norsk økonomi er det uforståelig om momsfritaket blir stående, sier Harald Andersen.
Les også:
Latinamerikanerne kan ha sikret Trump seieren
Forskere: – Obamacare er historie
– Det er rimelig å forvente at Trump blir gjenvalgt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.