Det melder ASsociated Press torsdag, som viser til ikke-navngitte kilder i Fatahm, ifølge Bloomberg News.

Fatah vedgår nederlag
– De har vunnet flere plasser enn oss i nasjonalforsamlingen, vedgikk et ledende medlem av Fatah i morgentimene torsdag.

– Det ser ut som om Hamas vant i distriktene, sa en annen Fatah-kandidat som dermed bekreftet opplysningene fra Hamas-leder Ismail Haniya.

– Hamas har vunnet over 70 plasser i nasjonalforsamlingen, etter å ha fått over 50 prosent av stemmene, hevdet Haniya.

Usikre målinger
Resultatet avviker dermed sterkt fra valgdagsmålingene som ga Yasser Arafats gamle nasjonalistparti en oppslutning på mellom 42 og 47 prosent, mens islamistene i Hamas ble spådd mellom 35 og 44 prosent.

Valgdagsmålingene fanget trolig ikke opp det store oppmøtet på Gazastripen, der valgdeltakelsen var på hele 82 prosent.

På Vestbredden var valgdeltakelsen 74 prosent, så også her har Hamas åpenbart greid å mobilisere mange tilhengere.

Skulle Hamas vinne et flertall av de 132 plassene i nasjonalforsamlingen, vil det være et politisk jordskjelv som kan få uante følger for den videre utviklingen i Midtøsten.

Tillater ikke
USA og Israel stempler Hamas som terrorister og vil ikke ha noe med dem å gjøre.

– Israel kan ikke tillate at Hamas i sin nåværende form blir en del av de palestinske selvstyremyndighetene, slår statsminister Ehud Olmert fast.

– Dette er en terroristorganisasjon som vil ødelegge Israel, og de må avvæpnes, sier Olmert som får full støtte fra George W. Bush.

– Vi forhandler ikke med dere før dere gir avkall på ønsket om å ødelegge Israel, lyder den amerikanske presidentens budskap til Hamas.

– Vi vil ikke ha noe med Hamas å gjøre. Hamas er en terroristorganisasjon. Slik omstendighetene nå er, ser jeg ingen endring på dette, supplerer en talsmannen for utenriksdepartementet i Washington.

Ny æra
For Fatah, som har dominert palestinsk politikk de siste 40 årene, markerer valget uansett slutten på en æra.

Fatah-ledelsen har i årevis forsøkt å lokke Hamas med, men hadde neppe ventet at de skulle vinne i sitt første valg.

Lokalvalgene sist høst, der Hamas sikret seg flertall i en rekke byer og landsbyer, var rett nok et forvarsel og et klart budskap om misnøyen blant palestinerne.

Hamas-ledere som Ismail Haniya har samtidig signalisert en mer moderat linje, og latt våpnene hvile det siste året. Haniya har også antydet muligheten for å forhandle med Israel, om enn indirekte.

Palestinernes president Mahmoud Abbas har samtidig invitert til et parlamentarisk samarbeid med islamistene.

– Vi går nå inn i en ny tid og håper at verdenssamfunnet vil hjelpe oss tilbake til forhandlingsbordet, sa Abbas på valgdagen.

Vippeposisjon
Selv om mye av oppmerksomheten rettes mot Fatah og Hamas, kan også partier som Folkefronten for frigjøring av Palestina (PFLP) og flere uavhengige kandidater komme til å spille en avgjørende rolle i nasjonalforsamlingen framover.

PFLPs leder Ahmed Sa’adat, som holdes i et palestinsk fengsel uten lov og dom, har trolig sikret seg plass i nasjonalforsamlingen sammen med minst to partikolleger.

Tidligere finansminister Salam Fayyad og Hanan Ashrawi, som stilte til valg på listen Den tredje vei, er også trolig inne, og det samme er menneskerettsaktivisten Mustafa Barghouti.

Om noen av dem lar seg lokke med i en regjeringskoalisjon med Fatah eller Hamas, gjenstår å se.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.