Mangemilliardærer. Hollywood-kjendiser. Musikere. Sportsstjerner. Og en familie fra Oslo.
– Jeg kan bekrefte at vi eier leilighet der. Dette er en privat eiendom, som er både investering og feriebolig for oss. Det er ikke noe spesielt, og jeg har ikke lyst til å kommentere saken ytterligere, sier Pecunia-sjef Petter Neslein.
Han eier en leilighet med to soverom i 23. etasje hvor nesten fire meter høye vinduer gir «slående» utsikt over Central Park, ifølge boligannonsen fra salget.
15 Central Park West er New Yorks mest eksklusive adresse. Her koster den dyreste leiligheten over en halv milliard kroner – og dørmannen kan oppleve å få en halv million kroner i tips av beboerne.
– Det er verdens mektigste adresse. Ingen andre steder er så mye penger og makt samlet i én boligblokk, sier forfatter Michael Gross.
Halv mill. i tips
Gross er bokaktuell med «House of Outrageous Fortune», hvor han gir leserne et sjelden innblikk i livet på innsiden av de sandfargede veggene.
En liten armé har som eneste oppgave å betjene beboerne i 15 Central Park West. Her jobber syv hovmestere, seks dørvakter, åtte lobbyansatte, åtte portører, 12 deltidsansatte ingeniører samt sekretær og vaktmester – og da er de ansatte i «fyrrommet» holdt utenfor.
De kan ha gode dager – ikke minst ved juletider. I 2008 ga beboer Sandy Weill, daværende styreleder i bankgiganten Citigroup, nesten en halv million kroner i tips til de ansatte. Det skjedde samtidig som banken fikk krisehjelp fra staten for å overleve under finanskrisen. Neste år var julegratialet halvert, til «bare» en kvart million kroner.
Det er vanlig i USA å tipse ansatte i bygningen hvor man bor, men beboerne i 15 Central Park West er ikke som andre newyorkere. Det er heller ikke julegavene til de ansatte:
I gjennomsnitt fikk de 125.000 kroner i gratiale i 2011. Ansatte som gjør tjenester for beboerne dro inn 500.000–600.000 kroner ved juletider. Sjefen i bygget tjener 3,6 millioner kroner – før tips, ifølge Gross.
Halvt oljefond i 15 CPW
Meglerhuset Goldman Sachs var med å finansiere utbyggingen av 15 CPW, som bygningen kalles. Den dag i dag bor en rekke Goldman-topper i bygget, deriblant konsernsjef Lloyd Blankfein. Han får ikke de ansatte lov til å tiltale ved navn, ifølge Gross.
Bygget er en magnet for toppsjefer i meglerhusene på Wall Street. De fleste store navnene i New Yorks finansnæring har ansatte som bor her. Det har også hedgefondene. Bygget kalles ikke «hedgefondhiet» uten grunn:
Toppsjefer i 36 hedgefond har adresse her. De forvalter tilsammen verdier for anslagsvis 2600 milliarder kroner, ifølge boken. Det tilsvarer et halvt norsk oljefond.
– 15 CPW er den ultimate bekreftelsen på deres status, rikdom og plass i verden. Bygningen har alt de måtte ønske av et hjem: fantastisk utsikt, flott arkitektur, alle moderne bekvemmeligheter samt et servicenivå som rike mennesker forventer, sier Gross.
Nye penger
Bygget gjør mer enn å huse mange rike mennesker. Gården, som sto ferdig i 2007, representerer ifølge Gross også en dramatisk endring blant New Yorks aller rikeste. Tradisjonelt har nabolagene på østsiden av parken vært de «riktige» adressene på Manhattan. Her har gamle penger regjert, og nykommere må ofte godkjennes av de øvrige beboerne før de kan flytte inn. Mange får nei, selv om de har råd til å kjøpe hele blokken.
15 CPW er derimot en såkalt «condominium», lik norske selveierleiligheter. Her trengs ingen godkjennelse, og de øvrige beboerne ser ifølge Gross ikke ned på nye penger – som kan være tilfelle på den andre siden av parken.
– 15 CPW er en fortelling om utviklingen av rikdom i USA. Den viser overgangen fra penger tjent gjennom generasjoner på tradisjonell industri- og næringsvirksomhet til nye penger, hedgefond, Goldman Sachs, Google og Yahoo, internasjonal kapital – det nyeste av det nye. Beboerne har tjent pengene sine på nye måter, organiserer livene sine på nye måter, og bruker pengene sine på nye måter, sier Gross.
Ikke alle liker det. «Occupy Wall Street»-bevegelsen, som er kritisk til de økende forskjellene i det amerikanske samfunnet, demonstrerte en periode utenfor boligblokkens inngangsdører.
– 15 CPW symboliserer også at de rikeste er blitt mye rikere de siste seks–syv årene. Mens eiendomsprisene stupte, ble verdien av 15 CPW tredoblet under finanskrisen, sier Gross.
Eide to CPW-boliger
Av eiendomsregisteret i New York går det frem at leiligheten er registrert på sønnen, men Petter Neslein bekrefter at den disponeres av familien. Leiligheten ble kjøpt våren 2010 for vel 42 millioner kroner med dagens kurs.
Sønnen står også oppført som eier av en annen leilighet på vestsiden av parken, 279 Central Park West. Også denne ble kjøpt i 2010, for 26,7 millioner kroner.
– Den er solgt. Som eiendomsinvestor har det ikke vært unaturlig å se på boligmarkedet i New York de siste årene, sier Petter Neslein.
Neslein er profilert investor og administrerende direktør i Pecunia as i Oslo. Selskapet eies av Neslein-familien.
Eiendomsselskapet forvalter 120.000 kvadratmeter areal, og hadde i 2012 en verdijustert egenkapital på 2,3 milliarder kroner, ifølge hjemmesiden.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.