Kort tid før det kinesiske internettselskapet Alibaba skal børsnoteres opplever selskapet en svakere vekst enn forventet. Investorer er nervøse og dumpet aksjer i storaksjonæren Yahoo igår.
Alibaba planlegger å bli børsnotert i New York i sommer. Planen har vært at emisjonen skal foretas i månedsskiftet juli/august og at aksjen skal bli omsatt den 8.8. Tidsplanen kan sprekke; det kan bli vanskelig å få tilstrekkelig oppmerksomhet rundt selskapet i sommer hos ferierende investorer.
Svakere vekst
Alibaba kaller seg selv verdens største online handelsselskap. Selskapet startet opprinnelig som et kontaktledd på internett mellom kinesiske fabrikker og vestlige kunder. De siste årene har selskapet lansert en rekke nye produkter og tjenester i det kinesiske markedet.
Ved å være et privateid selskap har det vært minimalt med rapportering av regnskaper og finansielle nøkkeltall. Analytikere har fått begrensede regnskapstall via kvartalsrapportene til de børsnoterte selskapene Yahoo og Softbank, som til sammen eier over 60 prosent av aksjene.
For første gang har selskapet lagt frem et fullstendig kvartalsresultat for et regnskapsår. Dette viser en omsetningsvekst på 38 prosent i siste kvartal. Dette er den svakeste veksten på seks år, basert på ufullstendige tidligere nøkkeltall som har kommet fra storaksjonær Yahoo.
I fjorårets siste kvartal fikk Alibaba en omsetningsvekst på 62 prosent. Det justerte årsresultatet etter skatt endte på 3,8 milliarder dollar for regnskapsåret som ble avsluttet i mars fra en omsetning på 8,4 milliarder dollar.
Til sammenligning fikk amerikanske Amazon og Ebay, som Alibaba ofte sammenlignes med, et samlet resultat etter skatt på 3,1 milliarder dollar.
Alibabas driftsmargin er fortsatt på solide 45 prosent, men de tjener kun en tredjedel på mobiltransaksjoner sammenlignet med hva brukere som benytter tjenesten foran en datamaskin.
Den store veksten kommer fra mobilbruk. Her er også konkurransen hard med blant annet JD.com som en farlig utfordrer.
Yahoos milliardgevinst
Internettselskapet Yahoo investerte en milliard dollar i Alibaba i 2006 for en vel 40 prosent eierpost i selskapet. De har tidligere hentet inn en gevinst på over 12 milliarder dollar på å selge seg ned, men sitter fortsatt på 23 prosent av aksjene i Alibaba.
Yahoo planlegger å selge seg ned til vel 14 prosent. Ifølge det foreløpige børsprospektet vil Alibaba bli verdsatt til mellom 96 og 121 milliarder dollar ved emisjonen. Enkelte analytikere mener at selskapet kan bli verdt 200 milliarder dollar når aksjen kommer i fritt omløp.
Svakere vekst i siste kvartal sendte Yahoos aksjekurs ned med nesten seks prosent i går.
- Omsetningen økte mindre enn forventet. Nesten hele Yahoos børsverdi er styrt av hva som for tiden skjer hos Alibaba, sier analytiker Ben Schachter hos Macquarie Securities USA til Bloomberg.
I Alibaba-eventyret, som er et av de mest kjente eventyrene i «Tusen og en natt», er det 40 røvere som holder sammen vedhuggeren Ali Baba. Kinesiske Alibaba hadde en organisasjonsstruktur med stor makt til 41 eksisterende partnere – ledet av grunnlegger Jack Ma.
Disse er redusert til 27 før børsnoteringen. Partnerne vil få utvidere fullmakter og kan utpeke majoriteten av styremedlemmene i selskapet. Yahoo og Softbank har godkjent denne strukturen før emisjonen.
Fall i utenlandsinvesteringer
Det er svakere vekst i Kina enn tidligere i år. Utenlandske investorer har vært avventende til å forplikte seg. Dette har gitt seg utslag i utenlandske investeringer. Disse falt med 6,7 prosent i mai til 8,6 milliarder dollar.
I årets fem første måneder økte utenlandsinvesteringene med 2,8 prosent, ifølge statistikker fra det kinesiske næringsdepartementet som kom i dag.
Skattekutt for næringslivet
Statsminister Shinzo Abe vil offisielt legge frem en 120 sider lang rapport til nasjonalforsamlingen i neste uke som vil vise hvordan han planlegger å gjenopplive den japanske økonomien. Grunnlaget er lagt de siste 18 månedene med «Abenomics»-planen.
I rapporten, som har fått det offisielle engelskspråklige navnet «Strategy for Reviving Japan», er skattekutt for næringslivet en av hovedpilarene. Selskapsskatten skal ned fra vel 35 prosent i dag til under 30 prosent. Dette skal skje over flere år.
Enkelte analytikere er kritiske til fokuset på skattekutt samtidig som at storselskapene har lagt bak seg et rekordår – takket være en svakere japansk valuta og ny optimisme hos forbrukerne.
«Vårt inntrykk er at Abe-administrasjonen har fokusert for mye på å senke skattetrykket for næringslivet. Det et uklart hvor mye de planlagte skattereformene vil styrke Japans konkurranseevne og endre adferden til japanske og utenlandske selskaper», skriver Citigroup i en analyse.
For mange familier gjør dagens skattesystem det fordelaktig for kvinner å være hjemmearbeidende fremfor å delta i yrkeslivet. Regjeringen foreslår å bygge flere barnehager og utvide skolefritidsordningen.
Den japanske befolkningen forventes å falle fra 130 millioner i 2010 til 87 millioner mennesker i 2060. I motsetning til andre industriland eksisterer det nesten ikke innvandring til Japan.
I strategiplanen er det også forslag om å foreta endringer i hvordan det japanske pensjonsfondet på over 7500 milliarder kroner skal forvaltes. Planen er at en større andel av porteføljen skal kunne investeres i aksjer fremfor sikre rentepapirer.
Markedene
Det er nok en retningsløs dag ved de asiatiske aksjemarkedene med en svak nedgang i Kina og Hong Kong.
Det har vært frykt for at situasjonen i Irak kan gi til en langt høyere oljepris, noe som vil ramme asiatiske økonomier hardt. Dette har foreløpig ikke skjedd.
Capital Economics skriver i en ny rapport at uroen i Irak også kan virke positivt ved at USA og Iran klarer å samarbeide for å eliminere en felles fiende.
Den kinesiske sentralbanken har latt fire nye banker få reduserte reservekrav. Dette er en del av myndighetenes forsøk på å sette inn målrettede tiltak i deler av økonomien for å skape økonomisk vekst.
Asiatiske aksjemarkeder (kl. 06 norsk tid)
Japan, Nikkei 225: 14975,97 (0,29%) (sluttnotering)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23147,82 (-0,66%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2068,7 (-0,84%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1996,84 (0,16%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9236,24 (0,36%)
India, BSE Sensex: 25191,47 (0,00%)
Thailand, SET Index: 1470,04 (-0,12%)
Singapore, Straits Times Index: 3272,19 (-0,55%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1871,18 (-0,02%)
Indonesia, Composite Index: 4887,02 (0,03%)
Filippinene, SE Composite: 6698,68 (-0,89%)
Australia, All Ordinaries: 5392,2 (0,03%)
morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.