– Den humanitære situasjonen på Gazastripen forverrer seg fra time til time. Over 100 er drept, av dem er over halvparten barn, kvinner og gamle, sier Brende til NTB på telefon fra New York.
Ifølge utenriksministeren har Norge bedt Egypt om å ta imot flere sårede palestinere, samtidig som Israel har fått en sterk oppfordring til å lette på restriksjonene rundt Gazastripen.
– Israel må åpne grensene for humanitær hjelp slik at helsepersonell, medisiner og kirurgisk utstyr slipper inn, sier Brende.
– Vi appellerer sterkt til Israel om å lempe på restriksjonene.
Skriver uttalelse
Ifølge Brende jobbes det fortsatt med å få på plass en felles uttalelse i FNs sikkerhetsråd der Israel og palestinske Hamas oppfordres til en våpenhvile. I et forsøk på å få vedtatt en slik uttalelse har Brende blant annet hatt kontakt med Luxembourg, som nå er blant rådets ikke faste medlemmer.
Norge sitter ikke selv i Sikkerhetsrådet, men er leder av Giverlandsgruppa for Palestina (AHLC). Brende understreker at Norge nå følger det humanitære sporet. Han vil ikke si noe om hvorvidt det er aktuelt for Norge å innta en meglerrolle i konflikten.
– Som leder for giverlandsgruppa har Norge en sentral plassering. Vi har dialog med alle, og vi presser på for å få i stand en våpenhvile, sier Brende.
USA vil mekle
USA tilbyr seg å mekle mellom Israel og Hamas for å gjenopprette en våpenhvile. Men det må bli med hjelp fra et foreløpig motvillig Egypt.
Ingen av partene er ennå klare til å avblåse konflikten i Gaza. Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjorde det torsdag klart at en våpenhvile ikke engang er på dagsorden, og Hamas har fortsatt mange raketter igjen og mye å bevise.
Men USA er redd for at konflikten skal eskalere. I en samtale med Netanyahu torsdag tilbød president Barack Obama seg derfor å mekle for å gjenopprette våpenhvilen fra 2012.
2012-avtalen ble meklet fram av tidligere utenriksminister Hillary Clinton i samarbeid med Egypt. Den satte punktum for en åtte dager lang israelsk rakettoffensiv mot Gaza og holdt helt til Israel og Hamas brøt den sist helg.
Verre trusler
USAs iver etter å få til en våpenhvile skyldes frykten for at konflikten mellom Israel og palestinerne skal eskalere i et allerede skrøpelig Midtøsten med borgerkrig i Syria og oppløsning i Irak, med det islamistiske ISIL som en voksende trussel.
– Konflikten gir ingen mening og gjør ingenting bedre. Den kommer mens ustabiliteten er mye større enn før på grunn av Syria og Irak. Det er derfor Obama går så tidlig på banen, sier den danske forskeren Lars Erslev Andersen.
Etter kollapsen i utenriksminister John Kerrys helhjertede forsøk på en fredsavtale, som et frustrert USA gir Israel sin del av skylden for, har USA også mindre problemer med å kritisere israelerne.
LES OGSÅ: - Et fattigmannsvåpen for å drive «hacktivisme»
Det er enkelt å bli en bedre syklist(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.