32 israelske soldater er drept siden israelerne innledet offensiven mot Gazastripen 8. juli. Det er over tre ganger så mange som i den tre uker lange militæraksjonen ved årsskiftet 2008-2009, da Israel mistet ti soldater.
De er militært underlegne, men Hamas har et omfattende nettverk av tunneler under området de bruker til målrettede angrep mot israelske bakkestyrker. De har i virkeligheten bygd et «undergrunns-Gaza», sier en israelsk tjenestemann.
I tillegg til å prøve å stoppe rakettangrepene mot Israel fra Gazastripen, retter israelerne derfor aksjonene sine i stor grad mot tunnelene.
Men etter flere dager med angrep mot «kommandosenteret» i nabolaget Shejaia har israelerne fortsatt ikke full kontroll over området.
Motiverte
– De har drevet omfattende opplæring, de har gode forsyninger, er motiverte og disiplinerte. Vi har møtt en mer formidabel fiende på slagmarken, sier oberstløytnant Peter Lerner i det israelske forsvaret.
– Det overrasker oss ikke, for vi visste at de forberedte seg på dette slaget. De har ikke investert i tunnelene bare i løpet av de siste to eller tre årene, sier han.
En anonym tjenestemann sier det har vist seg som en «utfordring».
– Al-Qassam-brigadene fortsetter å overraske, hver dag reiser hellige krigere seg fra steder okkupasjonen ikke kunne forutse, har Hamas selv sagt om sin væpnede gren.
Våpenhvile
Men selv om flere israelske soldater er drept denne gangen, er det som i 2009 mange flere ofre på palestinsk side. Over 730 palestinere er drept, og FN har tidligere anslått at nærmere 70 prosent av ofrene er sivile. Tre sivile er drept i Israel.
De materielle ødeleggelsene i det tettbefolkede Gaza er også store, og det er ingen tvil om at de væpnede palestinske gruppene er underlegne.
Samtidig tyder lite på at Israel eller Hamas er klar for noen våpenhvile ennå. En våpenhvile vil trolig ikke bli inngått før neste uke, ifølge den israelsk ministeren Yaakov Peri. Han sier til den israelske avisen Walla at soldatene trenger mer tid for å fullføre oppdraget om å ødelegge tunnelene brukt av Hamas.
– To eller tre dager vil ikke være nok, sier Peri.
Våpen utenfra
Israelerne mener Hamas har tilgang på våpen de ikke lager selv, men får det nyhetsbyrået kaller en ny generasjon bakkevåpen, fra Iran, Syria og Hizbollah. De sier Hamas også har fått opplæring fra de samme tre.
Islamistbevegelsen lar seg trolig ikke skremme av tapene de nå lider, mener analytikeren Adnan Abu Amer.
– Det er motstridende informasjon om Hamas-tap av krigere. Siden Israel har hevdet at den væpnede grenen er på 20.000 mann, kan ikke martyrdød for 60 til 70 beskrives som et stort tap, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.