1. september er fotballens overgangsmarked over, og som vanlig har klubber i de europeiske ligaene omsatt milliarder på kjøp og salg av spillere. For fotballkjennere er det ikke et fremmed fenomen at de største klubbene både bruker – og tjener – milliarder i de hektiske månedene mellom sesongene.
Det mer ukjente aspektet ved årets overgangsmarked er at en større andel av disse milliardene finner veien til hemmelighetsfulle investorer og utenforstående eiere.
Les om Her er hedgefondet som har dratt inn en halv milliard på fotballoverganger
Fenomenet kalles tredjepartsfinansiering, eller tredjepartseierskap, og går ut på at investorer kjøper opp rettigheter eller salgsopsjoner på spillere i bytte mot avkastning av fremtidige salg (se faktaboks).
- Utbredt og vanlig
- Det er en utbredt og vanlig praksis i Norge med tredjepartsfinansiering, sier fagansvarlig for klubblisenser i Norges Fotballforbund (NFF), Rune Nordhaug, til Dagens Næringsliv.
- Mange klubber i Norge har benyttet seg av muligheten til å få tredjeparter finansiere spillere, sier han.
VIF deler gevinst med Trøim
Den tidligere Vålerenga-spilleren, costaricanske Giancarlo Gonzales imponerte stort under sommerens verdensmesterskap i fotball. I forrige uke ble spilleren solgt fra den amerikanske klubben Colombus Crew til italienske Palermo. I overgangen var det innkludert en klausul som gir Oslo-klubben ti prosent av salgssummen på om lag 30 millioner kroner.
Som VG meldte tidligere denne uken, må Vålerenga dele en eventuell overgangsinntekt med investor Tor Olav Trøim.
Trøim har lenge vært en økonomisk støttespiller for Vålerenga, og bidro også økonomisk til kjøpet av Gonzales da han kom til Vålerenga i 2012.
- I Norge har man tillatt tredepartsinvestorer å finansiere spillerkjøp innenfor FIFAs regelverk mot en opsjon på en potensiell fremtidig gevinst. Dette er retningslinjer som Fotballforbundets styre har vedtatt.
Nordhaug understreker at det kun er tredjepartsfinansiering som er lov i Norge, og at praksisen med å investere direkte i eierandeler av spillere er forbudt i Norge.
Investerer milliarder
- Det er ikke lov å la tredjeparter få innvirkning på overganger i henhold til FIFAs regelverk. FIFAs regelverk gjelder i hele verden. I Norge har vi tillatt at tredjepartsinvestorer kan motta en opsjon på potensiell fremtidige gevinst om klubben velger å selge spilleren. Motytelsen mot opsjonen er ofte at tredjepartsinvestoren finansierer deler eller hele overgangen for klubben, sier Nordhaug.
Det finnes det en rekke eksempler på at utenforstående investorer kjøper andeler i spilleres rettigheter, der de er sikret avkastning på investeringen uavhengig av om spilleren blir solgt eller ikke.
- Dette går ikke i Norge, om spilleren ikke blir solgt blir investorens opsjon verdiløs. Det betales ikke rente på investert sum. Klubben forplikters seg ikke til å betale tilbake noe om de velger å ikke selge spillere. Så om spilleren blir kontraktsløs, legger opp blir skadet eller ikke blir solgt til høy nok pris blir opsjonen verdiløs, sier Nordhaug.
Dermed er risikoen betydelig høyere for slike investorer i norsk toppfotball.
Gikk glipp av 500-millionersovergang
De private investorene, kan også innkassere høye renter på lånene. Revisjonsselskapet KPMG anslår i en rapport at disse rentenivåene ligger på rundt ti prosent.
Dette var tilfellet da et av verdens største sportsfond, Doyen Sports Group hadde eierinteresser i den colombianske superstjernen Radamel Falcao. Han ble solgt fra den regjerende spanske seriemesteren Atletico Madrid i 2013, like etter at et slikt lån til klubben var nedbetalt. Det var den nyrike franske klubben AS Monaco som kjøpte Falcao for over en halv milliard kroner. DGS gikk da i teorien glipp av flere hundre millioner, men var sikret en avkastning på lånet uavhengig av spillersalget.
- Vi har erfart at det uansett ikke alltid er målet om størst mulig finansiell gevinst som er motivasjonen ved slike tredjepartsinvesteringer i Norge. Ofte kan det være for å hjelpe klubbene med spillere de ellers ikke hadde ville hatt råd til, forklarer han.
Les også på DN.no:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.