Eiendomsprisene falt i 68 av Kinas 70 største byer i august sammenlignet med juli. Potensielle kjøpere sitter og venter i forventning om at prisfallet skal falle fortsette.
Eiendomsutviklerne er tvunget til å være kreative for å kvitte seg med usolgte boliger. Mange har banker og kreditorer på ryggen.
En eiendomsutvikler i Guangxi lokket potensielle kjøpere til en visning av et nytt prosjekt med 1000 levende kyllinger.
«Du får så mange kyllinger med deg hjem som du klarer å fange», markedsførte utvikleren markedsføringsstuntet med.
Skviset
Eiendomsutviklerne er skviset på alle fronter. Prisene faller, kjøperne er avventende og finansinstitusjonene er forsiktige med å gi finansiering både til utviklerne og potensielle boligkjøpere.
Lokale myndigheter har fjernet en del restriksjoner på boligkjøp, blant annet ved å tillate at privatkunder kan eie mer enn to boliger.
- Fjerningen av disse restriksjonene burde øke salget, men det har ikke skjedd, sier en direktør hos en mellomstor børsnotert eiendomsutvikler i Beijing til Reuters.
Eiendomsutviklerne har slått seg sammen med store internettselskaper og gir rabatter basert på hvor store beløp kundene handler på internett.
Eiendomssektoren utgjør rundt 20 prosent av den kinesiske økonomien. Enkelte frykter at en fortsatt stillstand kan føre til en hard landing. Dette tror ikke økonomene hos finansinstitusjonen Prudential.
- Vi ser ikke for oss en hard landing på kort sikt. Vi har fortsatt sterke oppfatninger om eiendomsbransjen, blant annet anbefaler vi investorer om å unngå eiendomsutviklere og banker, sier sjeføkonom Gerwin Bell hos Prudential til Forbes.
Betaler ågerrenter
Noe av årsaken er at de største eiendomsutviklerne, som deler rundt halvparten av markedet mellom seg, har tilgang til finansiering fra de største bankene og også via offshoremarkedet i Hong Kong. Det er de små- og mellomstore utviklerne som er mest sårbare.
Små- og mellomstore utviklere har ikke disse finansieringsmulighetene og det er også hos disse den største risikoen ligger.
Mange har tatt opp lån i gråmarkedet og betaler renter på mellom 20 og 30 prosent for å holde hodet over vannet.
Forsøk på privatisering i Pakistan
Pakistanske myndigheter gjør klar det største salget av aksjer i statskontrollerte selskaper på åtte år. I neste uke vil ti prosent av aksjene i Oil & Gas Development bli solgt. Dette forventes å hente innbringe rundt 85 milliarder pakistanske rupi (5,2 milliarder kroner).
Dette er første rundt i nedsalg som skal innbringe rundt 16 milliarder kroner til statskassen. Det internasjonale pengefondet (IMF) stilte dette som en forutsetning for å gi et lån på 6,6 milliarder dollar til Pakistan.
Det har vært ny politisk uro i Pakistan i høst med demonstrasjoner mot regjeringen og Islamabad har vært paralysert i flere uker. Det er også motstand med det økonomiske reformarbeidet til regjeringen og nedsalg i private selskaper.
Nøkkelindeksen ved Karachi-børsen har steget med 37 prosent det siste året. Ifølge IMF vil Pakistan få en økonomisk vekst på 4,3 prosent i 2015.
- Veksten i den pakistanske økonomien er støttet opp av en ung og dynamisk befolkningssammensetning. Dette er spennende tider for Pakistan og folker som vil kunne delta direkte i privatiseringen av statlige selskaper, sier privatiseringsminister Mohammad Zubair.
Utenlandske investorer har aldri forpliktet seg til å investere store beløp i Pakistan. Den viktigste handelspartneren er Kina. Kinas president valgte å avlyse et planlagt besøk til Pakistan i høst og besøkte i stedet India i forrige uke.
- Sosiale og politiske forhold i Pakistan gjør det vanskelig å få langsiktige forpliktelser fra utenlandske investorer. De politiske partiene som styrer Pakistan er ansvarlige for at de ikke har klart å skape en situasjon hvor økonomien kan vokse. De fleste politikerne betaler ikke engang skatt og skaper smutthull i lovverket som gagner landets rike og mektige, sier direktør Athar Hussain hos Asia Research Centre ved London School of Economics til Deutsche Welle.
Jernmalmpriser faller fortsatt
Prisfallet på jernmalm fortsetter med full styrke og har falt til under 80 dollar tonnet denne uken. Dette er 40 prosent lavere siden årsskiftet og har rammet den australske gruvesektoren hardt. Årsaken er lavere investeringer i infrastruktur og eiendom i Kina.
Australske gruveselskaper har økt produksjonskapasiteten kraftig de siste årene. Ifølge Bureau of Resources and Energy Economics prognoser vil Australia øke jerneksporten fra under 300 millioner tonn i 2007 til over 900 millioner tonn i 2019.
Ifølge en oversikt fra Bloomberg lå det rundt 170 millioner tonn jernmalm ved kinesiske havnelagre ved inngangen til september.
Markedene
De asiatiske aksjemarkedene venter på at tredje kvartal skal bli ferdig og nye økonomiske statistikker er klar.
Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen fra Japan har svekket seg litt i september, men delindeksene tyder på høyere ordreinngang noe som vil slå positivt ut for produksjonen de neste månedene.
Kursen på det kinesiske internettselskapet Alibaba har falt med over syv prosent siden børsnoteringen sist fredag. Japanske Softbank, som er største eier i Alibaba, har fortsatt kursfallet fra igår i dag med en rundt tre prosent nedgang.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 16139,74 (-0,41%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23924,52 (0,37%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2328 (0,79%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2033,54 (0,23%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9100,65 (0,17%)
India, BSE Sensex: 26814,13 (0,14%)
Thailand, SET Index: 1594,5 (0,27%)
Singapore, Straits Times Index: 3296,76 (-0,04%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1842,33 (0,12%)
Indonesia, Composite Index: 5202,29 (0,27%)
Filippinene, SE Composite: 7314,95 (0,59%)
Australia, All Ordinaries: 5380,4 (-0,66%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.