Kina har godkjent Norges søknad om å bli medlem av en ny kinesisk-ledet investeringsbank som skal bidra til utvikling av infrastruktur i Asia.

I alt er 57 land blitt godkjent som stiftende medlemmer av den nye asiatiske investeringsbanken AIIB, opplyste Kinas finansdepartement onsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Blant dem er alle vetomaktene i FNs sikkerhetsråd, bortsett fra USA. Heller ikke Japan har søkt om medlemskap, men det har derimot 14 av EUs 28 medlemsland.

– Alle godkjent

Ifølge kinesiske myndigheter er alle land som har søkt om medlemskap, godkjent, bortsett fra Taiwan, som Kina anser som en del av sitt territorium.

Kritikere er bekymret for at banken vil bli en konkurrent til den amerikanskledede Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken, som ledes av Japan.

Likevel har en rekke vestlige land søkt om medlemskap, deriblant Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Australia, Israel, Sverige, Polen og Sør-Afrika.

– Et kupp

Det franske nyhetsbyrået omtaler de mange søknadene som et «diplomatisk kupp» for Kina.

Utenriksminister Børge Brende (H) har tidligere begrunnet Norges interesse for banken med at det trengs mer finansiering til infrastrukturprosjekter.

– Vi håper at lanseringen av AIIB vil føre til at finansieringsgapet innen infrastruktur vil bli redusert, uttalte Brende i en pressemelding fra Utenriksdepartementet i slutten av mars.

Norge har hatt et anstrengt forhold til Kina siden den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i 2010.

Norske myndigheter har gjentatte ganger forsøkt å normalisere forholdet, men er blitt møtt med en kald skulder av lederne i Beijing.

– Må gjøre noe

Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV), som nå leder OECDs utviklingskomité, mener at Norge er nødt til å ta upopulære skritt for å gjenopprette forholdet til Kina, ifølge Bistandsaktuelt.

– Kina blir viktigere og viktigere. Uten at vi snakker med Kina, vil norsk fredsdiplomati rundt om i verden forfalle, det vil være vanskeligere å få norske kandidater til internasjonale toppstillinger, og norsk næringsliv vil gå glipp av nye «spissmuligheter» i Kina, sa Solheim under et møte i Oslo tirsdag.

 

Les også: Asia i dag: Amerikansk fiasko – gir fra seg makten til Kina

 
USA kan bli eneste stormakt som står utenfor

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.