Intense forhandlinger må til for å løse den greske gjeldskrisen, erklærte Hellas' statsminister Alexis Tsipras, den tyske statsministeren Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande etter nok et møte i Brussel.
Heller ikke denne gang var det tegn til noe gjennombrudd i gjeldsforhandlingene, men partene var natt til torsdag i det minste enige om å fortsette å møtes.
– Vi ble enige om å intensivere innsatsen for å overvinne uenighetene som gjenstår, sa Tsipras etter at det nesten to timer lange møtet var over.
Samtalene om gjeldskrisen fant sted i Brussel forbindelse med et møte mellom latinamerikanske og europeiske ledere.
Nedgradert
Idet Tsipras, Merkel og Hollande var i gang med sine diskusjoner, kom nyheten om at Hellas' kredittverdighet nok en gang er blitt nedgradert. Landet får nå karakteren CCC av ratingbyrået Standard & Poor's.
Bakgrunnen for nedgraderingen er at Hellas nylig valgte å utsette en av sine nedbetalinger på gjelden til Det internasjonale pengefondet (IMF).
En viktig beslutning med konsekvenser for gjeldskrisen i en av Hellas' øverste domstoler kom også onsdag kveld. Domstolen har avgjort at pensjonskutt som regjeringen vedtok i 2012 etter krav fra Hellas' internasjonale kreditorer, er i strid med grunnloven.
Begrunnelsen er at kuttet i utbetalingene fratok pensjonistene retten til et verdig liv. Nå krever domstolen at den greske regjeringen hever pensjonene til nivået de lå på før sparetiltaket ble innført.
– Er det vilje, er det håp
Tautrekkingen om den greske gjelden har pågått i lang tid, men mye tyder på at Hellas og kreditorene nå begynner å få det travelt.
Innen utgangen av juni må Hellas dekke inn over 1,5 milliarder euro i låneavdrag til IMF. Samtidig utløper låneprogrammet hos EU og IMF, og det er en siste utbetaling på 7,2 milliarder euro herfra Hellas og kreditorene forhandler om.
Uten disse pengene er det høyst usikkert om grekerne kan betale regningene sine. Og hvis gjelden misligholdes, er frykten at Hellas på kaotisk vis skal forlate eurosamarbeidet.
– Vi ønsker å beholde Hellas i eurosonen. Er det vilje, er det håp. Men arbeidet må fortsette, og hver dag teller, sa Merkel før møtet med Tsipras i Brussel.
Minstelønn
Resten av eurolandene er utålmodige og har bedt grekerne få fart på reformene som er satt som betingelse for å få utbetalt flere kriselån.
Men den venstreorienterte Tsipras-regjeringen har lovet velgerne en slutt på innstrammingene som har preget landet i flere år.
Tsipras har fordømt kreditorenes krav om at den greske regjeringen må la være å heve minstepensjonen. Långiverne i EU og IMF har også forlangt at Tsipras må legge bort planene om å styrke fagforeningenes forhandlingsrett og øke minstelønna.
Samtidig har kreditorene gjort det klart at den greske regjeringen gjerne må legge fram alternative tiltak – forutsatt at fasiten til slutt blir et lite budsjettoverskudd før betjeningen av Hellas' tunge gjeldsbyrde regnes med.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.