Det har vært knyttet stor usikkerhet rundt Hellas' skjebne så langt onsdag.

Landets statsminister Aleksis Tsipras har forsøkt å godta avtalen kreditorene fremmet i helgen, samtidig som landet skal gjennom en folkeavstemning om den samme avtalen søndag.

Et brev, som ble lekket onsdag, sendt fra Tsipras til Europakommisjonen tirsdag kveld, viser at han langt på vei gir etter for kreditorenes krav. Under et toppmøte i Brussel klokken 17.30 i dag vil Hellas' umiddelbare skjebne avgjøres.

Tre mulige utfall

I kjølvannet av dette brevet har flere EU-topper avvist at en ny avtale vil komme på plass før en eventuell folkeavstemning i Hellas. Det er likevel ikke sikkert hva kreditorene, EU-troikaen og EU-toppene bestemmer seg for.

Det må komme et definitivt svar på Tsipras' forslag, fastslår Hellas-forsker ved Universitetet i Oslo (UiO), Asimina Michailidou. Alt tyder på at møtet vil resultere i ett av tre utfall:

  • Kreditorene sier det er for sent, avslår forslaget, venter på resultatet av folkeavstemningen og gjenopptar saken i deretter.
  • Kreditorene godtar forslaget, men avventer resultatet av folkeavstemmingen og tar forhandlingene deretter.
  • Kreditorene godtar forslaget, og ber om at folkeavstemmingen skal avlyses.

- Det siste utfallet vil være ille, etter mitt syn. Det sender et feil budskap, om at man ikke vil at folket skal si sin mening, sier hun.

Ifølge den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble mangler brevet klarhet. Finansministeren mener dermed det ikke er noe poeng i å ha samtaler med Hellas før de har gjennomført folkeavstemningen.

Det europeiske stabiliseringsfondet (EFSF) meldte onsdag at det tar til etterretning meldingen fra Det internasjonal valutafondet (IMF) om Hellas' manglende betaling.

«Etter det EFSF forstår har IMF-lederen informert IMF-styret om hendelsen, noe som vil bli bekreftet på styremøtet som ventes avholdt senere i dag. For EFSF vil dette utgjøre mislighold (event of default) for enkelte EFSF-lån, heter det i meldingen.

Vil ha avstemming

Den greske statsministeren fremholder planene om en folkeavstemming, og gjentar onsdag ettermiddag sin bønn til det greske folket om å stemme nei til kreditorenes forslag.

 Jeg ber dere om å si nei. En nei-stemme i folkeavstemningen vil legge press på kreditorene, sa Tsipras i en direktesendt TV-tale onsdag.

Den greske statsministeren mener kreditorene har håndtert regjeringens beslutning om en folkeavstemning på en uakseptabel måte. Han viste blant annet til at Den europeiske sentralbanken (ESB) ikke har økt nødfinansieringen til de greske bankene.

– Det er uakseptabelt at et solidarisk Europa tvinger bankene til å stenge som et svar på at regjeringen ønsker å la folket bestemme, sa Tsipras, som avviste at resultatet i folkeavstemningen vil avgjøre hvorvidt Hellas blir værende i eurosonen eller ikke.

Han takket videre grekerne for at de «forholder seg rolige denne vanskelige tiden».

– Jeg lover at det ikke kommer til å vare evig. Lønningene og pensjonene kommer ikke til å slutte å komme, tilføyer Tsipras.

Rentene stiger

Oppmerksomheten i rente- og valutamarkedet var også onsdag rettet mot Hellas og landets gjeldskrise.

Onsdag ettermiddag var renten på den greske tiåringen opp 4,4 basispunkter til 14,604 prosent, mens den tilsvarende tyske renten var opp 6,6 basispunkter til 0,828 prosent.

 

Les mer om Hellas på DN.no:

- Hellas har et trumfkort i disse forhandlingene

Hellas betaler ikke IMF-avdrag tirsdag

Kraftig børsfall etter Hellas-krise  

- I ytterste konsekvens blir Hellas sparket ut av IMF  

Dette skjedde i Hellas i helgen  

Se også DNTV:

Se video: Krise for yachtklubber i Hellas

Krise for yachtutleiere i Hellas
Turister frykter usikkerheten og kansellerer luksusbåtene de har reservert.
01:22
Publisert:

Se video: - Hellas må si nei søndag

- Hellas må si nei søndag
Tusenvis av grekere samlet seg mandag kveld for å si «nei» til de europeiske lånegiverne.
01:19
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.