– En avtale er klart det mest sannsynlige nå, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til NTB.
– Det er ingen som er tjent med at Hellas forlater eurosonen. Og jeg tror grekerne ser at kostnadene ved en grexit ville blitt veldig store, sier han.
Torsdag kveld sendte Hellas en liste til eurosjef Jeroen Dijsselbloem over reformer de vil innføre i bytte mot nye lån på 53,5 milliarder euro fra kreditorene. Lånene skal i hovedsak brukes til nedbetaling av gjeld.
Godtar krav
Forslaget innebærer at statsminister Alexis Tsipras og den greske regjeringen godtar en rekke av kravene som det greske folket sa nei til i folkeavstemningen forrige uke, blant annet privatisering av den inntektsbringende Pireus-havna og regionale flyplasser og kutt i solidaritetstilskuddet til fattige pensjonister.
Fredag ble forslaget drøftet av kreditor-troikaen Det internasjonale pengefondet (IMF), EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken (ESB). Lørdag skal finansministrene i de 19 eurolandene møtes for å se om det er grunnlag for videre forhandlinger med Hellas.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror forslaget er godt nok for kreditorene.
– Jeg er mindre pessimistisk nå enn jeg var tidligere i uka, sier Bruce til NTB.
Også hos britiske tippeselskaper gikk oddsen fredag kraftig ned for at Hellas må bytte ut euro med drakmer, mens renten på greske statsobligasjoner stupte med over 40 prosent i takt med at risikoen for en grexit avtok.
– Vil ikke overleve
Men en avtale kan komme til å koste statsminister Tsipras dyrt.
– Jeg kan ikke se hvordan Tsipras kan fortsette. Denne regjeringen kan ikke overleve, sier professor Aristidis Kaloudis ved Høgskolen i Gjøvik til NTB.
– Den forrige pakken var anslått å koste 8 milliarder euro. Denne pakken vil koste minst 12 milliarder. Det store spørsmålet er hvordan det vil være demokratisk mulig å presse dette forslaget gjennom nasjonalforsamlingen når det greske folket sa nei, sier Kaloudis.
– De nye tiltakene er kvelende, mener 79 år gamle Irini Skordara, som sammen med mange andre pensjonister sto i kø fredag utenfor en av bankene for å ta ut pengene sine.
– Men det er bedre at vi lever fattig enn at vi stuper ut i kaos, mener hun.
Selv oppfordret Tsipras fredag innstendig greske folkevalgte til å godta reformpakken.
– Vi står overfor avgjørende beslutninger. Vi fikk et mandat til få til en bedre avtale enn ultimatumet som eurogruppen ga oss, men avgjort ikke til å ta Hellas ut av eurosonen, sa Tsipras til de folkevalgte.
Les også:
DNB-sjefen venter på oljesmellen: - Den kommer til å synes
Eurosjefen varsler «en stor avgjørelse» om Hellas (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.