I forrige uke publiserte det kinesiske statistikkbyrået (NBS) tall for BNP-veksten i andre kvartal. Tallene viste en oppgang på 7 prosent fra året før, nøyaktig i tråd med myndighetenes mål.
Myndighetene rapporterte også om solid utvikling i arbeidsmarkedet. Men dette er ikke nødvendigvis gode nyheter, mener analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets.
- Bak tallene skjuler det seg en rekke forhold som ikke er spesielt oppløftende, skriver han i morgenrapporten tirsdag.
Situasjonen i Kina er nå så dramatisk at Ruchir Sharma i Finansinstitusjonen Morgan Stanley tror den svakere veksten i Kina vil dra ned veksten i verdensøkonomien til under to prosent de neste årene – ned fra Det internasjonale pengefondets (IMF) prognoser på 3,3 prosent i år.
Tre trusler
Kjennerud peker særlig på tre risikofaktorer som nå truer den kinesiske økonomien:
- BNP-veksten er blitt holdt kunstig oppe av børsoppgangen i år.
- Husholdningenes inntektsvekst har falt til det laveste siden finanskrisen.
- Det kraftige fallet i boligmarkedet er langt fra over
I andre kvartal økte vekstbidraget fra finanssektoren i Kina mer enn det dobbelte av hva som er normalt, påpeker DNB-analytikeren.
Utfordringen med dette er at oppgangen er i ferd med å bli reversert: Omsetningen på børsene har på kort tid blitt mer enn halvert – fra 2400 milliarder yuan per dag i slutten av mai, til drøye 1200 milliarder i forrige uke.
Lånefinansiering av aksjer, som var en viktig driver til børsoppgangen frem til markedet sprakk i juni har også falt mye, fra 2230 milliarder på det meste i juni, til 1430 milliarder i forrige uke.
- Konsekvensen for veksten i BNP blir i første omgang at finans ikke lenger vil bidra like mye som tidligere i år. En normalisering av vekstbidraget taler isolert sett for at veksten i BNP vil falle ned mot 6 prosent, mener Kjennerud.
Sparekutt
Den andre store risikoen er husholdningenes lave inntektsvekst. Hittil i år har realdisponibel inntektsvekst for de i urbane områdene vært halvparten av veksten i 2014 og langt lavere enn gjennomsnittet på nesten 9 prosent de siste 15 årene.
- Om noe er dette et symptom på at svak vekst i industrien og fall i boligigangsettingen er i ferd med å smitte over til husholdningenes økonomi, tror DNB-økonomen.
Foreløpig har ikke dette smittet nevneverdig over på forbruksveksten, noe som betyr at husholdningene har kuttet kraftig i sparingen.
- Kina kan ikke belage seg på at spareraten skal fortsette å falle like raskt over tid. For at Kina skal bli en mer forbruksdreven økonomi må inntekstveksten tilta igjen, mener Kjennerud.
Boliglagre
Han siste bekymring knytter seg til det kinesiske boligmarkedet, hvis igangsettingen av boliger de siste to årene har falt med 34 prosent.
For inneværende år anslår DNB Markets at det vil bli igangsatt i overkant av 8 millioner boligenheter, som vil være noe lavere enn boligsalget.
Kjennerud anslår at et skyhøyt lager av usolgte boliger vil legge en demper på boligigangsettingen i lang tid fremover.
- I de 20 største byene tilsvarer lageret nesten 2 års omsetning, og i de mindre byene er det enda verre. Boligsektoren vil derfor fortsette å trekke veksten i BNP ned, selv om salgene og prisene har tatt seg brukbart opp de siste månedene, mener han.
Les også: I høst blir det bilfritt i Stockholm
- Det er massevis av olje i markedet, punktum
Se også:
Tren deg sterk på fem minutter:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.