Første fredag hver måned publiserer amerikanske myndigheter arbeidsmarkedsrapport for måneden som gikk. Denne gangen er juli-tallene, som fremlegges fredag klokken 14.30, ekstra interessante.
Sjeføkonom Stein Bruun i SEB forklarer hvorfor:
- For det første er det en temperaturmåler for aktiviteten i amerikansk økonomi.
- For det andre har den amerikanske sentralbanken et mål om lavest mulig arbeidsledighet. Bedringen i arbeidsmarkedet er et vesentlig kriterium i Federal Reserves (FED) vurdering av når tiden er moden for å heve renten, sier han til DN.
Senket terskel
Den amerikanske sentralbanken har i en lengre periode snakket om renteheving, men understreket at den først har villet se tegn til ytterligere bedring i økonomien, deriblant inflasjonsnivå og ledighet.
Bruun forklarer at mye av fokuset kommer i forbindelse med en formulering i sentralbankens siste møtereferat:
- De skrev at de ville se en viss ytterligere bedring - ikke bare bedring. Det har senket terskelen for FED, tror Bruun.
- Les også: Hintene som kan avsløre USAs renteplan
Han mener dermed morgendagens arbeidsmarkedstall blir «veldig» viktige i avgjørelsen om hvorvidt hoppet skal komme allerede i neste måned. Men gjør det ikke det, må vi imidlertid ikke vente særlig lenge, tror SEB-økonomen.
- Det bærer mot renteøkning. Dette er vel egentlig et spørsmål om september eller neste møte, sier Bruun.
Må tolkes
Ifølge estimater innhentet av Bloomberg, ventes det at sysselsettingen utenfor landbruket i USA i gjennomsnitt økte med 225.000 personer i juli. Dette vil være på linje med oppgangen på 223.000 i juni.
- Hvor nære konsensus må tallet være i juli for at det skal bli aktuelt for FED å endre renten?
- Vi må forsøke å tolke ordet «viss». Jeg vil si at dersom sysselsettingsveksten er rundt 200.000, så er det innenfor begrepet «viss» (bedring), mener SEB-analytikeren.
Det andre tallet FED er opptatt av, er inflasjonen. Den økte med 1,3 prosent på årsbasis i juni - fremdeles et stykke fra sentralbankens mål på to prosent.
Børsene i minus
De amerikanske rentene har vært nær null siden desember 2008, og enkelte investorer bekymret for hvordan markedet vil reagere på høyere renter, skriver TDN Finans.
Avisen Wall Street Journal skriver at investorene torsdag søkte hint om hvordan den amerikanske rentebanen vil se ut fremover.
I USA sendte usikkerheten rundt arbeidsmarkedsrapporten USA-børsene markant ned. Halveis inn i handelen torsdag var Nasdaq-indeksen falt nær to prosent, mens Dow Jones og S&P 500 hadde sunket rundt 1 prosent. Fallet har imidlertid refersert seg noe.
Hvor store bevegelser arbedismarkedsrapporten kan komme til å utløse i markedet fredag, er vanskelig å svare på, mener Bruun.
- Vi ikke vet hvordan markedet posisjonerer seg inn mot tallene på forhånd. Det som er verdt å merke seg, er at det amerikanske aksjemarkedet har holdt seg brukbart de siste dagene til tross for at de har fått lite fra FED, sier han.
- Hvordan kan sysselsettingstallene påvirke Norge?
- Amerikansk økonomi er viktig for Norge. Tallene er en temperaturmåler for amerikansk økonomi, og kan påvirke dollarkursen. Dermed kan de også påvirke kronekursen. Det er mange grunner til at dette er viktig for Norge, mener Bruun.
Les også: - Det er først nå vi merker nedgangen
Thina Saltvedt: - Aldri hatt ferie mer enn to uker
Se også:
Stirrer på mobilen - ikke kjæresten:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.