Mange har de siste årene spådd at roboter de neste årene vil ta over mange av jobbene som mennesker utfører i dag.
Men få ser for seg like dramatiske omveltninger som Stanford-forskeren Vivek Wadhwa.
- Allerede i løpet av de neste 15-20 årene vil vi gå inn i en fremtid uten jobber, skriver Wadhwa i en kronikk i Washington Post.
Han tror jobber og også hele bransjer vil forsvinne og ende opp som rester av en fjernt husket fortid.
Selv om menneskene i hele industrihistorien har blitt erstattet av maskiner, har dette ifølge Wadhwa aldri skjedd i samme fart og like stor skala som nå.
Forskeren tror mange vil få det svært tøft i den harde konkurransen om jobbene, samtidig som det vil vokse frem en én prosents mektig klasse personer med spesialiserte ferdigheter og evner som ikke kan erstattes av maskiner eller roboter.
Dramatisk urettferdighet
Wadhwa spår at politikere verden rundt både på venstre- og høyresiden på hver sin måte vil forsøke å avspore den ubønnhørlige starten på en fremtid uten jobber. Til liten nytte.
- Begge sider vil intenst erfare at den første fasen er den farligste for nasjonen - for idet bransjer forsvinner akkurat som mange døende stjerner, og jobbene med dem, vil folk bli urolige, sinte og til og med få panikk, skriver han i kronikken.
Hva er så løsningen? Wadhwa mener man allerede nå må begynne å forberede seg på dette nye paradigmet som gradvis vil bli den lendende modellen, og at vi må spørre oss hvordan vi kan forberede oss på et samfunn som går mot en slik dramatisk urettferdighet. Han mener blant annet vi må mykne opp kapitalismen slik vi kjenner den i dag for å redde den.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.