USA er avhengig av at internasjonale sentralbanker og investorer kjøper statspapirer for å finansiere amerikanske budsjettunderskudd. Dette er et markedet verdt 12800 milliarder dollar.

Rekordsalg

Den siste oversikten viser at internasjonale sentralbanker har redusert beholdningen av amerikanske rentepapirer med 123 milliarder dollar. Dette er det største fallet som noensinne er registrert siden statistikker først ble offentliggjort i 1978.

- Kjøp fra internasjonale sentralbanker det siste tiåret er allment blitt oppfattet som å holdt de langsiktige obligasjonsrentene nede. Nå er situasjonen snudd, sier direktør Stephen Jen hos SLJ Macro Partners til Wall Street Journal.

Store handelsoverskudd fra asiatiske land og råvareeksportører i fremvoksende land gjorde at det amerikanske obligasjonsmarkedet lokket. I 2013 ble de utenlandske beholdningene av statspapirer økt med 230 milliarder dollar.

Nedsalget har vært ledet av Kina, Russland, Taiwan og Brasil. Kina har brukt de siste månedene på å stabilisere finansmarkedene – og sin egen valutakurs. Bare i august kostet dette mellom 120 og 130 milliarder dollar.

De er fortsatt den største internasjonale investoren av amerikanske rentepapirer med 1241 milliarder dollar, men dette er 76 milliarder dollar lavere enn fra toppen for knappe to år siden.

- Jeg kan ikke utelukke at Kina utgjør en stor risiko for obligasjonsmarkedet, men det er ikke noe som holder meg våken om natten. Selv om de kan bestemme seg for å selge flere statsobligasjoner vil disse transaksjonene sannsynligvis bli gjort på en forsvarlig måte, sier direktør James Sarni hos Payden & Rygel, som forvalter nesten 100 milliarder dollar, til Wall Street Journal.

Ny kinesisk boble

Kinesiske investorer har stått bak en eiendomsboble og aksjeboble de siste fem årene. Da eiendomsprisene begynte å falle i fjor sommer ble pengene flyttet inn i aksjemarkedet. Etter markedsuroen de siste månedene har obligasjonsmarkedet begynt å lokke spekulanter.

Commerzbank mener at sannsynligheten for en kollaps i det kinesiske obligasjonsmarkedet før nyttår ligger på 20 prosent – opp fra nesten null prosent sannsynlighet i juni. Kinesiske meglerhus og finansinstitusjoner har kommet med advarsler den siste uken.

Det kinesiske obligasjonsmarkedet har vokst til å bli verdens tredje største – bak USA og Japan.

- Kinesiske myndigheter må velge mellom to onder. Hvis de ikke griper inn kan obligasjonsmarkedet bli en boble. Hvis de griper inn kan markedet kollapse på samme måte som aksjemarkedet gjorde, sier seniorøkonom Zhou Hao hos Commerzbank i Singapore til Bloomberg.

Det kinesiske obligasjonsmarkedet er mer åpent for utenlandske investorer enn hva aksjemarkedet har vært.

- Aksjefallet gjenspeiler bekymringene for den kinesiske økonomien. Et obligasjonskrasj vil bety at bekymringene er blitt en realitet og bedriftene ikke klarer å oppfylle gjeldsforpliktelsene. En kinesisk kredittkollaps vil sannsynligvis utløse et betydelig nedsalg i andre fremvoksende markeder, sier sjeføkonom for Asia hos Banco Bilbao, Zia Le, til Bloomberg.

Kontroversielle kinesiske farmer

Det kinesiske oppkjøpsselskapet Shanghai Pengxin Group ønsker å kjøpe landbruksfarmer på New Zealand, men mener de blir motarbeidet av det statlige Overseas Investment Office.

Dakang New Zealand Farm, som kontrolleres av Shanghai-selskapet, inngikk en avtale om å kjøpe flere landbruksfarmer tidligere i år med et samlet areal på 3300 hekta. På mandag sier selskapet at de vil trekke seg fra avtalen.

- Vi leverte en søknad i april og regnet med at fem måneder ville bli nok til å foreta en fullstendig gjennomgang av våre planer for farmene. Nå har vi ikke mottatt informasjon og det er heller ikke gitt en anbefaling til landbruksdepartementet, sier selskapets direktør Gary Romano til New Zealand Herald.

Det har vært motstand mot investeringene fra lokale farmere.

- Oppkjøpet av gårdene og betydelige investeringer ville ha vært positivt lokalt og for New Zealands økonomi. Vi er skuffet over at dette ikke vil skje, sier Romano.

Det kinesiskeide selskaper har også hatt støtte for planene.

- Å motarbeides på denne måten er som å få et hull i hodet. Vi har lagt ned mye tid og energi i markedsføring av Northland som et velegnet sted å investere, sier tidligere statsråd Dover Samuels til avisen.

Shanghai Pengxin Group har investert over 2,7 milliarder kroner i landbruksområder i New Zealand, blant annet over en milliard kroner i fjor for Crafar Farms, som består av 16 gårder som produserer melkeprodukter.

Markedene

Et børsrally er underveis i Kina med en oppgang på over 3,3 prosent ved Shanghai-børsen og over fire prosent ved Shenzhen-børsen. Dette skyldes forventninger om at myndighetene vil komme med nye støttetiltak for å få fart på økonomien.

Handelsstatistikkene for september kommer på tirsdag og om en uke blir det kjent hvor mye den kinesiske økonomien vokste i tredje kvartal.

«Vær oppmerksom på at det er høyere forventningene om at Kina vil redusere reservekravene til bankene om kort tid», skriver markedsanalytiker Chris Weston hos den australske finansinstitusjonen IG.

DN følger markedene tett og vil oppdatere kontinuerlig på DN Direkte.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no