Det er frykt for at situasjonen i den kinesiske økonomien er langt alvorligere enn hva myndighetene innrømmer. Det er stor overkapasitet i store deler av industrien, driftsmarginene krymper og eksportveksten lar vente på seg. Myndighetene har svart med å svekke valutaen.

Ifølge Security Times har statsministeren beordret stenging av flere stålverk for å redusere kapasiteten i stålindustrien.

Endrer spillereglene

På fredag er det en nervøs stabilitet på det kinesiske aksje- og valutamarkedet. Børstilsynet har fjernet sikringsmekanismen i aksjemarkedet som ble innført på mandag.

- De endrer spillereglene hele tiden nå. Det virker som at risikoen bare øker, sier markedsstrateg Maarten-Jan Bakkum hos NN Investment Partners, som forvalter over 200 milliarder dollar, til Bloomberg News.

Sikringsmekanismen stoppet handelen ved bevegelser i nøkkelindeksen på over fem prosent og stanset handelen for resten av dagen ved bevegelser på over syv prosent. Handelen ble stanset på mandag og torsdag, noe som førte til panikk i Kina – og andre deler av verden.

Denne sikringsmekanismen ble kraftig kritisert av profesjonelle investorer, som mente den førte til høyere volatilitet. Disse ble ikke rådført før sperren ble innført fra nyttår av.

Kritiserer Kina

Den kinesiske valutaen har styrket seg svakt på fredag etter en minidevaluering på torsdag. Ikke siden i august har valutaen svekket seg så mye på en dag som igår.

Kinesiske myndigheter, som sier de forsøker å gjennomføre reformer i finansmarkedet, får kritikk fra eksperter.

- Myndighetene håper å tilby valutareformer samtidig som de oppretteholder stabilitet. De innser dette er en prosess som er vanskelig å kontrollere. Så snart denne prosessen er i gang er det like vanskelig som å si du er «halvveis gravid», sier direktør Jonathan Fenby hos Trusted Sources til CNBC.

Det er sterke krefter i sving når Kina forsøker å internasjonalisere valutaen i verdens nest største økonomi.

- De rir en villhest. De skjønner ikke hvilke krefter som settes fri, sier han.

Kostbart valutaforsvar

Den kinesiske valutaen har svekket seg med nesten 10 prosent på to år mot amerikanske dollar. Den siste svekkelsen er ifølge kinesiske myndigheter en del av internasjonaliseringen av valutaen.

For knappe to måneder siden ble yuanen opptatt som en reservevaluta hos Det internasjonalt pengefondet (IMF). Myndighetene har endret måten kursen fastsettes – vekk fra amerikanske dollar og over til en valutakurv som er basert på 13 ulike handelsvalutaer.

«Til tross for yuanens svekkelse mot amerikanske dollar har valutakurven kun svekket seg svakt denne uken. Det støtter opp myndighetenes argument om at de holder kursen konstant mot den handelsveide valutakurven. Det er en alvorlig risiko til Kinas tilnærming til valutakursen og ringvirkningene på regionale og globale valutamarkeder», skriver Oxford Economics i en ny rapport.

Myndighetene har intervenert i valutamarkedet jevnlig de siste månedene for å stabilisere valutaen. Dette har kostet dyrt. Valutareservene falt med 107,9 milliarder dollar i desember. Dette er en ny rekord.

Siden sommeren 2014 har valutareservene falt med nesten 600 milliarder dollar.

«Kina ønsker å unngå å gjenta dette til en så høy pris og vil intervenere mindre i markedet», skriver den britiske finansinstitusjonen Barclays.

- Liker ikke alternativene

Amerikaneren Patrick Chovanec, som frem til 2013 var professor i økonomi ved eliteuniversitetet Tsinghua University, sier til CNBC at kinesiske myndigheter ikke liker de alternativene de har liggende foran seg.

- De kan bruke valutareservene til å forsvare valutaen. Et annet alternativ er å gjennomføre en større devaluering slik at valutaen begynner å føle press fra tradere. Det siste er å gjennomføre en gradvis devaluering, hvor de benytter noen av valutareservene for å styre svekkelsen og hvor valutaen faller nær markedets forventninger, sier Chovanec, som er direktør for Silvercrest Asset Management.

Markedene

Etter en nervøs start på fredag har nesten alle de asiatiske børsene klatret. Shanghai-indeksen ligger 2,4 prosent høyere etter torsdagsmassakren hvor handelen ble stanset etter 14 minutter. Hong Kong-børsen ligger vel 1,1 prosent høyere.

Markedsobservatører er usikre på om oppgangen vil fortsette og forbereder seg på fortsatt høy volatilitet.

«Markedsvolatiliteten denne uken tyder på at ingen egentlig vet hvilken politikk som føres – eller om regjeringen selv vet, eller er i stand til, å gjennomføre en politikk – hvis den i det hele tatt eksisterer», skriver finansinstitusjonen DBS i en markedsrapport.

DN Direkte følger markedene tett i hele dag. Få med deg det siste idet det skjer hos DN Direkte.


Les også: Opec-medlem krever produksjonskutt

 
- Kan bli en ganske kortvarig nedgang

 

Ingen av de norske feltutbyggingene lønnsomme

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


morten.iversen@dn.no