Norge bør be Kina om unnskyldning for tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010, mener styreformann ved det norske handelskammeret i Beijing, forvalter og investor Chris Rynning (48).
- Det er en skandale at Norge går glipp av kjempemulighetene i Kina. Vi må bare si unnskyld til Kina, før hele toget har gått for å bli med på den formidable veksten landet fremdeles står foran, sier han til Dagens Næringsliv. Han la også frem dette synet under et Kina-seminar i regi av Innovasjon Norge fredag.
- Nok er nok
Etter fredsprisutdelingen i 2010, ble det full stopp i den politiske og diplomatiske kontakten mellom Norge og Kina (se faktaboks).
- Nå har vi holdt på i seks år uten å komme noen vei i forholdet til Kina. Vi er stengt ute både i handelspolitikken og næringspolitikken. Den kostanden er alt for stor for Norge, og vi i næringslivet har sittet stille i båten lenge. Nå gidder jeg ikke sitte å ro lenger. Nok er nok, sier han.
Rynning fikk støtte fra flere næringslivsaktører i salen under Kina-seminaret. Den Kina-baserte forretningsmannen Sigbjørn Dugal sa blant annet at «Norge må bare bøye seg i støvet for Kina».
Ettersom det er Nobelkomiteen som deler ut prisen og ikke norske myndigheter, har regjeringen både under Jens Stoltenberg og Erna Solberg nektet å be om unnskyldning til Kina.
- Jeg er ingen politiker, men hele situasjonen virker jo veldig banal. Hvis det er en stor politisk kostnad for enkeltpersoner eller partier å si unnskyld, synes jeg bare man skal stikke fingeren i bakken og gjøre det.
Utenriksdepartementets kommunikasjonsenhet svarer følgende på kritikken i en e-post til DN:
«Nobelkomiteen er uavhengig av Regjeringen. Utover det har vi ikke noe å legge til.»
Spår kinesisk kjempevekst
Rynning mener Kina står foran en «kjempevekst» i årene fremover. Han peker særlig på at en stadig større del av Kinas bnp-vekst kommer fra tjenestesektoren og innenlandsk konsum. Kina har i flere år hatt som mål å dreie økonomien vekk fra en investerings- og eksportdrevet økonomi.
- I sektorene innen konsum snakker vi om 15-30 prosent årlig vekst de neste 15 årene, sier han.
Rynning mener også det er viktig å skille mellom prosentvis og absolutt bnp-vekst.
- Man stirrer seg blind på vekstraten når det er den absolutte veksten som er mye mer relevant, sier han.
Han viser til en DNB-analyse som viser at bnp-veksten i Kina var på gjennomsnittlig 7,2 prosent i årene fra 2010-2014, som tilsvarte en absolutt vekst på 2.300 milliarder dollar.
Dersom Kina opplever en gjennomsnittlig bnp-vekst på 6,1 prosent i årene 2015-19, vil det utgjøre 3.500 milliarder dollar, i følge den samme analysen. Det er denne veksten han frustrerer seg over at Norge ikke får ta del i.
- Mange skjær i sjøen
2015 var et utfordrende år for kinesisk økonomi (se faktaboks), med børsuro og skepsis knyttet til både gjeldsvekst og landets bnp.
- Det er helt klart mange skjær i sjøen. Det vil finnes enkelte byer, prosjekter og store selskaper som vil gå konkurs fremover, men poenget mitt er at Kina har politisk vilje og tilstrekkelig finansielle ressurser til å håndtere alle blemmene og skjærene som landet helt sikkert vil gå på, sier Rynning.
Han får støtte for sin Kina-optimisme av svenske Mats Harborn i EUs handelskammer for Kina. Han var i Norge fredag for å delta på samme seminar som Rynning.
- Kina skal bevege seg over mot en markedsøkonomi, og står foran et paradigmeskifte i landets økonomiske politikk, sier han til Dagens Næringsliv.
Han understreker de samme vekstfaktorene som Rynning; at den kinesiske økonomien legges om og at den absolutte veksten fortsatt vil være betydelig fremover.
En av utfordringene han peker på er at Kina ønsker å frigjøre landets økonomi, men beholde den politiske makten i landet.
- Kina har aldri hatt mer innflytelse i verden. Og en kinesisk president har aldri hatt mer makt enn Xi Jinping, sier Harborn.
Følg markedene i nye DN Investor
Les også:
Falsk sentralbanksjef hamstrer mediekontakter
Russland holder renten i ro på 11 prosent
Se DN TV: - Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge