Keiko Fujimori, den 40 år gamle datteren til Perus tidligere president, vant som ventet første runde av presidentvalget i landet, og er nå favoritten til å vinne valget. Dette til tross for at hennes far og tidligere president sitter fengslet for korrupsjon og menneskerettighetsbrudd.
BAKGRUNN: Peru kan få en ny Fujimori i presidentstolen
Hennes far, den japanskættede Alberto Fujimori (77), er en omstridt mann i Peru. Deler av befolkningen ser på ham som en korrupt, autoritær og voldelig president. Han støttespillere ser derimot på han som en økonomisk redningsmann som bekjempet voldelige geriljagrupper som herjet landet (se faktaboks nederst i saken).
- Ofrene for hans voldelige fremferd finnes først og fremst på landsbygda, men Peru er i all hovedsak et urbant land. Det betyr at numerisk sett teller de som fikk fordeler av hans regime mer enn ofrene, sier professor og Latin-Amerika-forsker Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo (UiO) til DN.
Trosser farens upopularitet
Hun har følgende forklaring på hvorfor Keiko Fujimori ikke virker å hemmes av sin fars omstridte bakgrunn:
– Peru er et ekstremt konservativt land, selv i latinamerikansk kontekst. Folk velger det som fremstår å skape stabilitet
Peru har ifølge IMF vært blant landene i Latin-Amerika med sterkest økonomisk vekst de siste årene – men har slitt etter betydelige fall i globale metallpriser. Perus inntekter kommer i hovedsak fra gruvedrift og eksport av metaller.
Saken fortsetter under bildet.
– Den økte usikkerheten kan føre til at folk ser til Fujimori-navnet som et trygt alternativ, ifølge Bull.
– Husk at selv en figur som Pinochet i Chile beholdt betydelig popularitet helt til det siste, sier hun og trekker paralleller mellom Fujimori senior og den chilenske diktatoren Augusto Pinochet. Pinochet styrte Chile med jernhånd frem til 1990 og var frem til sin død anklaget for massemord, menneskerettighets brudd og korrupsjon.
Opplevde regimet
Førsteamanuensis i sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO, Jemima Garcia-Godos, er født i Peru og husker godt Alberto Fujimoris regime på 1990-tallet.
– Jeg var i Peru da han ble valgt inn, forteller hun.
Noe av det første Fujimori gjorde på 1990-tallet var å gjennomføre økonomiske reformer, omtalt som «Fujishock»-politikken. Det er selv i dag en omdiskutert økonomisk politikk, men Garcia-Godos husker effekten av «Fujishock» på sin familie:
– Familien min, som har middelklassebakgrunn, merket hans økonomiske politikk på kroppen og fikk sin levestandard redusert, forteller hun.
Det ble også tydelig at Fujimori i stadig større grad tok makten i sine egne hender utover på 1990-tallet.
– Det begynte som et demokratisk regime, men utviklet seg til et mer autoritært et. Store deler av landet var i unntakstilstand gjennom hele tiåret. Fujimori brydde seg ikke så mye over lover og regler, og endret spillereglene slik det passet ham, sier hun.
Nervepirrende valg
Garcia-Todos, som kom til Norge i 1987, forsker på fred, demokrati og konflikter særlig i Latin-Amerika.
For henne er valget i Peru «til å miste pusten av».
- Valget som foregår nå er nervepirrende, rett og slett, forteller hun.
Keiko Fujimori er den soleklare vinneren etter første valgomgang, men må ut i gjenvalg for å sikre seg presidentskapet. Hennes utfordrer i gjenvalget er den tidligere finansministeren Pedro Pablo Kuczynski.
Frem til nå har valget vært preget av flere uregelmessigheter, og har vært gjenstand for kritikk blant annet fra Det interamerikanske menneskerettighetssystemet, en union av amerikanske land som blant annet tar opp menneskerettighetsspørsmål.
Saken fortsetter under bildet.
Presidentkandidater kastet
To presidentkandidater er kastet ut av valgkampen som følge av endringer i loven om valg og politiske partier, anklager om ulovlige gaver og administrative feil. Denne typen anklager er også rettet mot Fujimori, men hun har så langt ikke blitt påvirket av dem.
– For hennes motstandere representerer Keiko retur til autoritarisme og maktmisbruk. Hun representerer å gå tilbake til det gamle Fujimori-regimet, forklarer Garcia-Todos.
– For mange representerer faren hennes orden, kontroll og disiplin.
Keiko Fujimori har på sin side uttalt at det var begått «feil» under hennes fars regime, men har ikke gått så langt som å omtale farens regime som autoritært eller undertrykkende.
Rundt 50.000 peruanere demonstrerte forrige måned i protest under slagordet «Fujimori, aldri mer», mot at Fujimoris datter får stille som presidentkandidat.
Les mer utenriksstoff på DN.no:
Peru kan få en ny Fujimori i presidentstolen
- Skaper «ekstraordinære problemer»
Asia i dag: Overraskende comeback for Kina-handel
Hellas fortsetter forhandlingene med kreditorene neste uke
Les også på DN.no:
- Det startet med en oppfinnelse i 1977 - nå selger han familiebedriften for gigantsum - barna ikke interessert
- Milliardærer flokker til tre blokker:
Jakter prisrekord i rikingblokk
- Skal snu trenden:
Brokkoli utfordrer bensinpølser
(+)
- Statoils problembarn er blitt pengemaskin:
En halv «mong» i pluss
(+)
- Kunstig intelligens gjør at treningssenteret vet når du skal slutte
Har du fått med deg denne?
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
</p></field><field name="paid">false</field><field name="fbfeed">false</field><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Valgkamp" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:S%C3%B8r-Amerika" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Peru" relevance="0.4"/></content></escenic></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.