I slutten av juni stemte britene for utmelding av EU. Siden har usikkerheten økt og pundet er kraftig svekket. Tirsdag formiddag kom noe av svaret på hvordan det egentlig går med økonomien etter brexit.

Den britiske konsumprisindeksen (KPI) falt 0,1 prosent på månedsbasis i juli, viser nye tall fra britiske statistikkmyndigheter tirsdag. På årsbasis var prisene opp 0,6 prosent

Mens juli-tallet kom inn som ventet, er inflasjonen på årsbasis noe høyere enn det markedsaktørene har sett for seg. På forhånd var det ventet en uendret årsvekst på 0,5 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Pundet styrket seg mot både euro, dollar og kronen i kjølvannet av publiseringen.

- Pundet har svekket seg veldig mye. Når det kommer tall som er litt bedre enn ventet, får det en viss styrking. Vi venter riktignok at pundet vil holde seg svakt, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til DN. 

Følg markedene med DN Investor

I skrivende stund koster ett pund 10,61 norske kroner. Før publiseringen av tallene var kursen rundt 10,56.

Ventet ikke endringer

Hun understreker at det er for tidlig å gjøre noen grunnleggende vurderinger av hvordan det går med britisk økonomi basert på tirsdagens inflasjonstall.

Den markerte svekkelsen av pundet er fremover ventet å sende inflasjonen godt over målet inn mot neste år, påpeker hun.

- Samtidig ventes det etterhvert en svakere utvikling for realøkonomien og lønningene. Vi trenger tall litt lenger frem for å se de virkelige effektene av brexit, mener Due-Andresen.

Venter detaljhandelstall

I mellomtiden har den britiske sentralbanken Bank of England (BoE) iverksatt tiltak for å motvirke negative konsekvenser av brexit. I starten av måneden ble renten kuttet for første gang på syv år. Det ble også lansert en omfattende tiltakspakke.

Først torsdag formiddag kommer det som omtales som de første «harde» nøkkeltallene for den økonomiske utviklingen etter folkeavstemningen, i form av detaljhandelstallene.

Detaljhandelstallene gjenspeiler hvordan forbrukerne reagerer på brexit og svekkede økonomiske utsikter.

Etter avstemningen har det vært et fall i de «myke» sentimentsindikatorene på frykt for konsekvensene for bolig- og arbeidsmarkedet når Storbritannia forlater EU, påpeker TDN Finans. Nyhetstjenesten viser til en oppdatering fra SEB, hvor meglerhuset skriver at det vil være en stor overraskelse om dette ikke gjenspeiles i detaljhandelstallene.

Bnp-oppgang i andre kvartal

Tidligere i sommer viste nye tall at bruttonasjonalprodukt (bnp) i Storbritannia steg 0,6 prosent i årets andre kvartal, noe som var bedre enn ventet på forhånd. Dette var riktignok før britisk utmelding av EU i slutten av juni.

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets, understreket at bnp-tallet for andre kvartal er historie etter brexit.

- Detaljhandelstallene, som speiler hvordan forbrukerne reagerer, blir viktige. Det blir også tallene for industriproduksjonen, sa Bruce til DN i slutten av juli.

PMI-tallene, som er en temperaturmåler for industrien, viste siden et fall i aktiviteten. Indeksen falt under 50, til 47,7, ifølge tallene.

Brexit kan drøye

Mange venter nå på at statsminister Theresa May skal trykke på «knappen» og iverksette artikkel 50 i Lisboa-traktaten. Dette vil sette igang en to år lang prosess før landet er ute av unionen.

Denne uken har det imidlertid kommet meldinger om at brexit kan drøye i flere år.

Planlagte valg i Tyskland og Frankrike kompliserer forhandlingene om Storbritannias skilsmisse med EU, skriver TDN Finans, som viser til Sunday Times. Ifølge avisen kan det drøye helt til slutten av 2017 før prosessen kommer skikkelig i gang. Sunday Times skriver at ministre har advart ledere i bymyndighetene i London om at utmeldingen kan ta lengre tid enn ventet, melder TDN Finans.

- Veldig usikkert

- Hvordan britisk økonomi vil utvikle seg videre, avhenger helt av hva slags avtale landet forhandler seg frem til med EU. Problemet er at dette ikke kommer på plass på en lang stund. Det kan hende at Bank of England kommer med ytterligere tiltak i løpet av høsten, sier sjeføkonom Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

- Alt vil være veldig usikkert, understreker hun.

Det internasjonale pengefondet (IMF) er blant dem som lenge har advart om at en brexit vil skade den økonomiske veksten i Storbritannia. I en rapport før folkeavstemningen anslo IMF at EU-melding kan føre til at bruttonasjonalproduktet blir 4,5 prosent lavere enn om britene skulle forbli i EU.

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Spice Girls 20 år
Alexandra Gjerpen og Jenny Dellegård deler sine beste minner fra den gangen Spice Girls dominerte hitlistene - for 20 år siden.
01:60
Publisert: