(Manhattan, New York:)

- Rentenivået er svært lavt. Hvorfor er det ikke flere som låner penger? spør Giacomo Landi, leder for DNBs  Nord-Amerika-kontor.

DNB har rundt 120 medarbeidere her i 18. etasje i Park Avenue 200 i New York, mens et team på 15 sitter i oljebyen Houston.

Hele uken har den første presidentduellen mellom Donald Trump og Hillary Clinton preget nyhetssendinger og talkshows, men hos DNB i USA vegrer man seg for å snakke om politikk.

«Relief rally»

Det Landi kan si, er at han tror det kommende valget spiller inn.

- Usikkerheten gir folk en unnskyldning til å la være å investere. De vegrer seg for å trykke på gassen, sier han.

Formuesforvalter Barry L. Ritholtz uttalte til DN tidligere denne uken at han mente det var det samme for Wall Street hvem som blir USAs neste president.

Likevel så man et «relief rally» etter debatten som de fleste ekspertene mente Hillary Clinton vant.

- Svakere vekst enn ventet

Jim Cirenza er leder for salg av internasjonale verdipapirer hos DNB i New York. Han mener børsutslaget etter debatten var begrenset.

- Vi er inne i en farlig tid på året. September og oktober er alltid utfordrende. Nå er det én ting til å bekymre seg for, sier Cirenza.

Clifford Queen (til v.), Giacomo Landi og Jim Cirenza er alle i ledelsen ved DNBs USA-kontor. – Flere år før jeg ble ansatt her, sa jeg at den eneste nordiske telefonen jeg ville ta, var en oppringing fra DNB, sier Cirenza.
Clifford Queen (til v.), Giacomo Landi og Jim Cirenza er alle i ledelsen ved DNBs USA-kontor. – Flere år før jeg ble ansatt her, sa jeg at den eneste nordiske telefonen jeg ville ta, var en oppringing fra DNB, sier Cirenza. (Foto: Elin Høyland)

Selv om den amerikanske økonomien er på vei opp igjen – noe forventninger om renteøkning vitner om, sier Cirenza at veksten er svakere enn han hadde ventet.

Ser utfordringer

Giacomo Landi mener USA er godt rustet på sikt, og peker på tilgangen av talenter fra noen av verdens beste utdanningsinstitusjoner.

Samtidig ser han noen store utfordringer.

- USA har en svært høy selskapsskatt. Den føderale skatten er 35 prosent, og så har man i tillegg statlige og lokale skatter. Det høye skattenivået er ødeleggende for økonomisk aktivitet, sier han.

Den sterke dollaren gjør det ikke bare dyrt for nordmenn på USA-ferie, men svekker også konkurransekraften til amerikansk eksportindustri.

- Innen infrastruktur er det mange flaskehalser, som havner, jernbane og telenettet.

- En stor del av befolkningen føler at økonomien ikke utvikler seg til deres fordel. Selv om det er mye byggeaktivitet her på Manhattan, er situasjonen annerledes bare noen kilometer unna, sier Landi.

- DNB sett på som kjedelig

Fra kontoret på Manhattan kan man blant annet se hovedkontoret til Bear Stearns, én av bankene som gikk overende under finanskrisen.

Helene Vales, som har jobbet i DNB i mer enn 38 år, har pyntet New York-pulten sin med norske troll.
Helene Vales, som har jobbet i DNB i mer enn 38 år, har pyntet New York-pulten sin med norske troll. (Foto: Elin Høyland)

DNBs amerikanske virksomhet klarte seg bedre enn mange andre da pyramiden av strukturerte spareprodukter brast.

- Vi ble sett på som en ganske kjedelig institusjon, men det holdt oss i god form, forteller Clifford Queen, som er «senior vice president» og jobber med valuta-, rente- og råvarehandel.

USA-kontoret kobler norske kunder med amerikanske bedrifter og institusjoner. DNB tilbyr også kompetanse innen «norske» næringer som olje og energi, oppdrett og shipping.

- I tillegg er vi en lyttepost for DNB i Norge, sier Landi.

 

Se videoer og få med deg våre reportasjer og de siste nyhetene fra USA på vår samleside om USA-valget!

 

Les også:

Trump endrer ikke strategi  

Klimafinanskrisen dnPlus  (DN+)

Økonomien er større enn noen president dnPlus  

- Trump er fantastisk

Lave forventninger til Trump før debatten

Håper å få byen på skinner igjen dnPlus   (DN+)

 

Se video:

Brooklyns velgere skryter av Hillary etter nattens duell
DN fulgte den første presidentkandidatduellen fra The Bell House i Brooklyn.
02:41
Publisert:
 

Se høydepunktene fra debatten
Temperaturen steg tidlig i TV-debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Stadige avbrytelser og beskyldninger fra Trump endte i munnhoggeri mellom kandidatene.
08:34
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Brooklyns velgere skryter av Hillary etter nattens duell
DN fulgte den første presidentkandidatduellen fra The Bell House i Brooklyn.
02:41
Publisert: