Takstmann Helge Jensen romsterer nede i verktøykassen og drar opp en drill med hullsag med en diameter på fem-seks centimeter. Den skal han bore hull i baderomsveggen med.
– Det skal fortrinnsvis være på baksiden av dusjnisjen, det er der fuktproblematikken oppstår. Når jeg har laget et hull, kan jeg se inn i veggen om det er svart eller vått eller hva det nå er inni der. Er det tørt, gir det deg svaret at akkurat her er det tørt, men er det antydning til fukt, så sier det veldig mye om at man må gjøre noe med badet, sier Jensen.
Ny standard
Takstmannen er med på en demonstrasjonsrunde for å vise frem de viktigste endringene i forhold til dagens verdi- og lånetakster når de nye boligsalgsrapportene innføres som standard ved boligsalg fra neste år.
– Det blir en mer omfattende rapport, vi kommer til å bruke mer tid på hvert hus, men vi tror det blir en rapport som vil være en god forsikring både for kjøper og selger ved boligsalg. Det vil komme flere detaljer frem i rapporten og det vil forhåpentlig gjøre at vi får færre konflikter rundt boligsalg, sier Jensen.
Hullet i baderomsveggen gir takstmannen mer informasjon enn han får ved dagens utvendige fuktmålinger. Etter befaringen tetter han hullet igjen med en liten plastboks som skjules bak et rundt deksel.
– Lokket kan man også ved senere anledninger åpne og kikke inn i. Det er jo ikke noe skjemmende, de fleste har mange stikkontakter og forskjellige bokser rundt i huset, sier Jensen.
Nede i kjelleren banker han i veggene i huset som er bygget på 1970-tallet.
Stikkprøver
– Her er det en sånn kjellervegg som vi må bore hull i, konstaterer han.
Grunnmuren er kledd med plater og innredet til kjellerstue. Hulrommet mellom plater og grunnmur kan være yndet grobunn for kondens og fuktproblematikk.
– Da kan jeg gjøre noen stikkprøver med fuktindikator for å se om jeg får noen utslag, og så kan jeg bore hull her på samme måte som jeg gjør utenfor badene og se inn i veggen om det er noe synlig som tyder på at det er fuktgjennomgang i grunnmuren, sier takstmannen som ikke får noen utslag på fuktmåleren denne gang.
Måling av skjevheter i gulv blir også ny prosedyre. To rom i hver etasje skal kontrollmåles.
– Hvis man oppdager store skjevheter må man begynne å se rundt huset, se om det er sprekker i grunnmuren eller andre ting som gir indikasjoner på noe og undersøke det nærmere. Det kan skyldes at det er gjort en feil i byggeprosessen eller at dette er skjedd noe med grunnforholdene i etterkant, sier Jensen.
Mer dokumentasjon
De nye rapportene krever i tillegg en langt mer omfattende dokumentasjon fra eiers side av eventuell oppussing og ombygging av huset.
– Dette ser ut som et rom som ikke har vært soverom helt fra 70-tallet. Da må jeg sjekke opp mot byggetegningene om det er byggemeldt og godkjent som soverom, sier Jensen.
Men det er kun dersom det er gjort omfattende bruksendringer at takstmannen bryr seg.
– Vi kan ikke forlange at folk skal oppdatere huset etterhvert som byggereglene endrer seg, men når du har gjort en bruksendring på et rom, så må vi kommentere det, sier han.
Og jo mer huseier kan legge frem av dokumentasjon på hva som er gjort med huset, jo bedre. Særlig på våtrom og andre viktige konstruksjoner.
– Dokumentasjon og byggetegninger er veldig viktig, for da ser du om huset er i overensstemmelse med det som er byggemeldt. Alt huseier kan klare å dokumentere, gjør arbeidet lettere for oss og det blir en bedre rapport, for da slipper vi å gjøre antagelser, sier Jensen som er usikker på hvor mye mer tid han vil bruke på en boligsalgsrapport i forhold til en vanlig verdi- og lånetakst, sier Jensen.
Noe dyrere
– Det kommer til å koste litt mer, men summasumarum tror jeg det blir en kostnad som fort vil tjene seg inn fordi du får en mer realistisk beskrivelse av boligen og budgivere som vet hva de gir bud på, sier takstmannen, som anslår at de nye rapportene kan koste et sted mellom 10.000 og 15.000 kroner avhengig av størrelsen på huset, sier han.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.