- Tenk selv gjennom hva du er tjent med. Husk at det kan være interessekonflikter mellom deg og den som gir deg råd.
Dette er det kanskje aller viktigste pensjonsrådet statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet har å gi til nordmenn i dag.
- Det skjer store endringer i systemet nå, blant annet fordi levealderen øker. Det er viktig med god kjennskap og støtte til slike endringer i befolkningen, understreker Pedersen.
NETTMØTE FREDAG KLOKKEN 11.00: HER KAN DU SENDE INN DINE SPØRSMÅL OM PENSJON
- Egen økonomi
Da Pedersen i fjor høst forlot meglerhuset Arctic Securities for å gi alt for finansminister Siv Jensen, var han kjent som en av Norges viktigste bakmenn innen finans. Av partikolleger er han blitt omtalt som «en levende kalkulator», mens DN har tidligere har skrevet at han er Norges rikeste statssekretær.
Når Pedersen skal gi pensjonsråd til andre, kan han først og fremst ikke få understreket godt nok viktigheten av at den enkelte selv tar grep.
- Den enkelte må sette seg inn i hva man kan få i pensjon fra folketrygden og arbeidsgiver. Detaljer kan man få eksperthjelp til, men det store bildet må man selv sette seg inn i og forstå. Ellers kan man miste oversikten over egen økonomi. Uten slik oversikt vet man ikke om man må spare mer av egen inntekt til alderdommen, sier Pedersen.
Nye regler
Forrige mandag ble det åpnet for såkalte fripoliser med investeringsvalg. Dette innebærer at den enkelte kan si fra seg rentegarantien i denne pensjonsrettigheten, og selv velge hvor pengene skal plasseres – i aksjer, renter eller obligasjoner. Produktet lanseres av flere livselskaper i disse dager.
- De nye reglene om fripoliser med investeringsvalg åpner for at forsikringsselskap og kunde sammen kan bli enige om å endre avtalen, men avtalen kan bare endres hvis begge vil. Både selskap og kunde har rett til å velge å beholde fripolisen uendret, påpeker Pedersen.
- Er forbrukeren godt nok beskyttet mot dårlige råd?
- Det er stilt en rekke krav til rådgivningen om konvertering av fripoliser til investeringsvalg. Leverandøren må blant annet kartlegge kundens behov og ønske om risiko, opplyse om eventuelle forhold som tilsier at endring ikke vil være i kundens interesse, og gi råd om sammensetningen av investeringsporteføljen. Alt dette er forhold som er forskjellige for hver enkelt. Pensjonsleverandørene skal også gi kundene skriftlige, realistiske eksempler som viser hvor stor årlig avkastning en gitt investeringsportefølje minst må ha for å oppnå bestemte pensjonsytelser, og hvor sannsynlige og usikre de ulike utfallene er, svarer statssekretæren.
Må vente
Langt fra alle fripolisekunder får tilbudet med det første.
I gjennomsnitt lever folk nå lengre enn de gjorde før. Finansdepartementet har bestemt at fripolisen skal være fullt ut oppreservert på konverteringstidspunktet, noe selskapene har fått syv år på seg til å gjennomføre.
- Det er en balanse mellom selskapenes soliditet og kundenes interesser. I en periode vil selskaper antagelig ikke velge å tilby konvertering av fripoliser til alle, sier Pedersen.
NETTMØTE FREDAG KLOKKEN 11.00: HER KAN DU SENDE INN DINE SPØRSMÅL OM PENSJON TIL ALLEREDE NÅ
Les også:
Håpet one night-stand med telemarkingville gi rekordbillig boliglån i Telemark-bank
Rik på lyd og lakselus
- Kan være den siste mega-boblen i verden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.