– Ut ifra treff på Finn.no og antall henvendelser, hadde jeg en forventning om at det skulle være ihvertfall fire–fem familier her, sier Krogsveen-megler Nikola Gresko.

Mandag dukket kun én familie på boligjakt opp til visning av den litt over 300 kvadratmeter store eneboligen på Snarøya i Bærum. Søndag var det også kun én på visning. Nikola Gresko frykter at det ikke bare har med prisen på nær 13 millioner kroner å gjøre, men med husets mangelfulle ventilasjon. Mangelen er belyst i boligsalgsrapporten som er utarbeidet i forbindelse med salget.

– Min største frykt rundt boligsalgsrapporter er at folk leser et eller annet som skremmer dem, og så tar de ikke kontakt for å få det avklart. Meningen er jo ikke at boligsalgsrapporten skal gjøre deg mer usikker. For dette er en bolig med god standard, selv om det er funnet enkelte avvik, så er det ikke uløselig, sier Gresko.

Positivt

Megleren anslår at det kan koste opp mot 150.000 kroner å få installert et ventilasjonsanlegg som oppfyller boligens tekniske krav.

– Det har takstmann tatt høyde for i sin vurdering, og hvis folk mener det skal trekkes ytterligere, må de bare ta høyde for det, sier Gresko.

– Vi får aldri vite hvor mange som hadde vært her hvis det ikke hadde vært en boligsalgsrapport, sier megleren som likevel mener de nye rapportene er en stor fordel.

– For en kjøper som går grundig igjennom rapportene og stiller spørsmål, vil jeg si det er utelukkende positivt. Usikkerhet er det som begrenser viljen til å by i størst grad. Boligsalgsrapportene vil kunne gjøre folk enda tryggere på avgjørelsen sin, sier Gresko.

Mye arbeid

Til tross for at huset ble bygget i 2010, valgte eierne etter oppfordring fra Gresko å bestille en boligsalgsrapport laget etter den nye standarden som trådte i kraft fra nyttår. Ifølge takstbransjen skal den gi en grundigere og mer standardisert gjennomgåelse av boligen enn de tilstandsanalysene og verditakstene som har vært i bruk til nå.

– Hadde jeg tatt en vanlig takst på huset, hadde jeg ikke oppdaget ventilasjonsproblemet, mener takstmann Martin Bøhm-Pedersen som brukte en røykampulle for å sende røyk ut i rommet og se hvordan den beveget seg. Han brukte nær to arbeidsdager på huset inkludert befaring, innhenting av dokumentasjon og rapportskriving. Rapporten kostet huseierne rundt 18.000 kroner.

– Det er vanskeligere å gjøre en tilstandsrapport på et nytt hus enn et gammelt hus, sier Bøhm-Pedersen.

Den nye standarden krever også at dokumentasjon av byggearbeider kontrolleres langt grundigere enn tidligere.

– Jeg måtte til kommunen å se på tegningene. Meglerne sjekker bare at det foreligger en ferdigattest, men ikke at tegningene stemmer med det som faktisk er bygd, og det er jo det vesentligste, sier Bøhm-Pedersen.

Ble ikke skremt

Lisa Cappelen Paulsson er på boligjakt med familien, men lot seg ikke skremme av boligsalgsrapporten, som hun hadde gjennomgått grundig før visning.

– Ventilasjonen fungerer ikke helt som den skal, men det er en forholdsvis enkel sak å utbedre, sier hun.

Hun synes det ville vært langt verre om dette problemet dukket overraskende opp på en ny eier etter overtagelse.

– Jeg vil bli mer skeptisk nå hvis jeg kommer på visning og det ikke foreligger boligsalgsrapport, sier hun.

Hvordan tror du boligprisene utvikler seg i 2015? Her kårer DN landets mest klarsynte

 

Les også:

God fart i hyttemarkedet

Kjøpte hytte - oppdaget museskader for 1,6 millioner

Optimistiske hyttemeglere etter knalljul  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.