Normen for boliglånskunder er at jo høyere lån du har, jo lavere rente får du.
Til nå har de fleste bankene satt grensen på to millioner kroner for å få bankens laveste rente. Men med den boligprisveksten som har vært i de sentrale strøk de siste årene, må stadig flere boligkjøpskunder ta opp lån på langt over to millioner kroner.
Laveste rente
Det har Sparebanken Øst tatt konsekvensen av. Fra 9.april satt bankens datterselskap Boligkreditt.no ned renten på lån over fire millioner kroner til 2,4 prosent, for de låntakere som har minst 75 prosent sikkerhet i boligen. Det er den laveste renten som tilbys i markedet, ifølge Finansportalen.no, hvis man ser bort fra Etne sparebankes tilbud på 1,95 prosent boliglånsrente til de som vil flytte til kommunen.
- Det er stor etterspørsel etter dette låneproduktet, og vi har sterk utlånsvekst, sier Anne Siri Rhoden Jensen, avd. banksjef for konseptbankene i Sparebanken Øst.
Jensen sier de over tid har sett at boliglånene har økt i omfang- i takt med økte boligpriser.
- Spesielt områdene i og rundt Oslo, og andre områder i Norge som har hatt sterk vekst, ser vi at de fleste som kjøper bolig har større lån enn to millioner kroner, sier hun.
Les også: Her betaler du 6000 ekstra for én million kroner
Sparer mye på lavere rente
Ifølge Finanstilsynets boliglånsundersøkelse fra høsten 2014 har nordmenns gjeldsbelastning økt til historiske høyder. For alle låntakere sett under ett er gjeldsbelastningen i underkant av tre ganger inntekten, mens for de unge under 35 år, har belastningen økt til 3,3 ganger brutto inntekten.
Med så høy gjeld blir renten viktig for lånetakerne. Et halvt prosent poeng lavere rente, kan på et lån på fire millioner kroner, utgjøre en besparelse på 20 000 kroner i året.
- De aller fleste som søker på dette tilbudet har behov for lån mellom fire og seks millioner kroner, sier Jensen. Hun sier at årsaken til at de kan presse renten såpass lavt er at kundene selv gjør jobben med lånesøknaden og at det er etablert effektive rutiner for håndtering av søknadene.
- Vi ivaretar kredittvurderingen av kundene i tråd med Finanstilsynets retningslinjer for utlån til boligformål. Det er mange som ikke tilfredsstiller finanstilsynets boliglånsretningslinjer, vi har en maksimal grense for belåningsgrad på 75 prosent av boligens verdi, samt at kunder med betalingsanmerkninger selvsagt ikke er aktuelle, sier Jensen
DN har i en rekke artikler vist at det som bankene kaller sin beste rente, ikke nødvendigvis er det, men at kundene selv må presse på for å få den beste renten. Ifølge de flere tusen som har meldt inn renten sin, så er det kun én låntaker i Hedmark som har så lav rente som det Boligkreditt tilbyr.
Banken bladde opp etter renteløfte
DN-lesere har spart millioner på å prute
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.