Aktiviteten i boligmarkedet i hovedstaden har ikke tatt noen pause i sommer. Til tross for at boligprisene falt i alle norske byer i juli, steg prisene i Oslo med 0,2 prosent, viser fersk statistikk fra Eiendom Norge.
Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge er ikke overrasket over utviklingen.
- En stor andel av det som er solgt i juli er små og gjerne sentrumsnære leiligheter. Og det har vært et veldig trøkk på dette markedet i sommer, sier han.
- Hvem er kjøperne av disse objektene?
- Det er en god blanding mellom førstegangskjøpere og investorer. Førstegangskjøperne har gjerne med foreldrene på laget på visningene. Samtidig ser vi at det har vært en økende grad av investorer i markedet de siste par årene, svarer meglertoppen.
I Parkveien i Oslo har for eksempel en leilighet på 18 kvadratmeter en prisantydning på 2,15 millioner kroner (se bilde).
Dette tilsvarer en kvadratmeterpris på over 119.000 kroner, som nesten er dobbelt så mye som den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i området den ligger i.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Mini-leiligheter
Det spås et prisløft i markedet for denne typen «mini-leiligheter» fremover.
- Småleiligheter kommer til øke mer i pris enn vanlige leiligheter så lenge de ligger sentrumsnært og dermed er attraktive for unge under 30 år, og også enslige, ikke-så-unge arbeidsinnvandrere, sa sjeføkonnom Kjell Senneset i Prognosesenteret til DN i forrige uke.
Dette til tross for at prisene på små leiligheter tilsynelatende allerede er høye.
Vesentlig prisstigning
- 119.444 kroner per kvadratmeter er høyt. Men jo lavere kvadratmeter en leilighet er jo høyere kvadratmeterpris blir det også, sier eiendomsmegler Bjørn Dørum-Persen i DNB Eiendom til DN.
Dørum-Persen er ansvarlig megler for leiligheten i Parkveien.
- Den ble solgt for 1,8 millioner i 2012. Prisstigningen i markedet siden den gang har vært vesentlig, sier han.
Han peker på at leiligheten har en høy pris, men at det har vært stor interesse for den.
- Det er en helt unik leilighet. At den er 18 kvadratmeter forteller ikke alt om boligen. Den har balkong, parkering og en takhage. Det er markedet som til syvende og sist forteller hva leiligheten er verdt, sier Dørum-Persen.
Ifølge ham er det nå et stort press i markedet for mindre leiligheter i Oslo, i og med at mange flytter til hovedstaden for å studere.
Høy kvadratmeterpris
I august venter dessuten både økonomer og meglere DN har snakket med en enda større «boom» i dette markedet. Nå skal studentene som har fått studieplass ut i markedet, samtidig som flere kommer hjem fra ferie.
- Prisene på små leiligheter er helt sinnsyke, sier eiendomsmeglerfullmektig Morten Marthinsen i Nordvik & Partners.
Han solgte tirsdag boligmarkedets minste leilighet, på 14 kvadratmeter. Leiligheten ligger i Nydalen.
Inkludert fellesgjeld var prisantydningen i overkant av 1,128 millioner kroner. Dette tilsvarer en kvadratmeterpris på litt over 80.000 kroner.
Leiligheten ble imidlertid solgt for 1,198 millioner kroner, som gir en kvadratmeterpris på i overkant av 85.000 kroner.
Marthinsen peker på at mindre leiligheter ofte har en høyere kvadratmeterpris enn større leiligheter, men at mindre leiligheter samtidig er enklere å selge.
- Alt under fem-seks millioner går veldig greit, sier Marthinsen.
Se video av markedets minste leilighet nederst i saken!
Viktig investormarked
I en morgenrapport fra DNB Markets skrev meglerhusets sjeføkonom Øystein Dørum at fundamentale forhold i dag burde bety fallende boligpriser. Dørum pekte her på mange boliginvestorer som én av årsakene til at prisene likevel stiger på årsbasis.
Megletopp Dreyer i Eiendom Norge viser til at det norske boligmarkedet historisk har vært ansett som en trygg havn å plassere penger.
- Nå ser vi tendenser til større utfordringer i leiemarkedet. Det blir spennende å se hva det vil gi av konsekvens - om boliginvestorene vil tenke seg mer om, sier han.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.