Torsdag publiserte Norges Bank sin kvartalsvise utlånsundersøkelse. Rapporten viser at husholdningenes etterspørsel etter lån har falt noe i tredje kvartal.

Dette kom overraskende på sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets, i og med at det ikke har gitt noe utslag i boligprisene.

- Det er litt pussig, boligmarkedet var jo fortsatt bra. Det var litt opp og ned. Men det var ingen signifikant forskjell fra situasjonen i andre kvartal, sier han til DN.

Nådd en topp

Juel peker på at han ikke sitter med noen fasit om hvorfor kredittetterspørselen har falt. Han tror imidlertid det kan indikere at vi har nådd en topp når det gjelder utlånsvekst.

- Det kan være at vi har nådd en slags topp. Men disse tallene sier ikke noe om hvor mye etterspørselen svikter, men at et flertall av bankene opplever det, sier Juel.

Sjeføkonomen mener den svekkede låneetterspørselen kan ha en effekt på boligmarkedet i fjerde kvartal.

- Det kan innevarsle at det vil bli mindre press i boligmarkedet, når folk i mindre grad ber om lånetilsagn, sier Juel.

Husholdningene kan ha blitt rammet

Sjeføkonom Shabek Syed i Sparebank 1 Markets peker på at oljesmellen over en lengre periode har dempet bedriftenes låneetterspørsel og ført til innstramminger i bankenes utlånspraksis.

-  Hittil har husholdningssektoren ikke blitt påvirket i særlig grad, verken dens kredittetterspørsel eller bankenes utlånspraksis, skriver Syed i en oppdatering torsdag.

- Hvis dagens tall ikke er en enkeltperiodes blaff, kan det se ut til at også husholdningssektoren har begynt å bli rammet, legger han til.

Sjeføkonomen minner imidlertid om at tallene er basert på en utlånsundersøkelse. Ifølge ham er det vanskelig å finne igjen strengere kredittpraksis i den faktiske utviklingen i tredje kvartal.

Venter ikke sterk avmatning

Syed trekker også frem at det ville vært rart om ikke husholdningene skulle blitt påvirket av oljesmellen.

- Det er derfor ikke så altfor overraskende eller rart om husholdningenes kredittvekst avtar noe fremover. Det er graden av avmatningen som blir viktig, ikke minst med tanke på boligmarkedet, skriver han.

Sparebank 1 Markets venter ikke en sterk avmatning, da meglerhuset antar at kombinasjonen av lave renter og en arbeidsledighet ikke høyere enn 4,5 prosent vil fungere som en buffer for kredittveksten.

Kan være godt nytt

- Det var en svakere vekst i kredittetterspørselen enn bankene trodde på forhånd, men de ser ikke for seg noen endring i etterspørselen videre fremover, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Ifølge ham kan en lavere låneetterspørsel være godt nytt, dersom det gir utslag i de faktiske tallene. Det vil i så fall være en indikasjon på at det nye regelverket virker etter sin hensikt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Millionkontrakt til Aibel på Sverdrup-feltet

– Nå starter kampen om de digitale bankkundene

Norge ber Russland forklare seg om Syria-asylanter

Se DNTV: Slik fungerer Apple Watch

Slik fungerer Apple Watch
En kort gjennomgang av noen funksjoner.
02:57
Publisert: