Flere eiendomsmeglere vil ta i bruk en ny type takstrapport som kan avsløre lokkepriser.
Bransjeorganisasjonen Eiendom Norge har i et halvt års tid jobbet med få på plass såkalte E-takster som et tillegg til meglernes egne verdivurderinger.
- Det er en ny type rapport. E-takst er dokumentasjon av meglers verdivurdering bygd på statistisk informasjon og meglers skjønn, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge. Salg av sammenlignbare boliger i området, snittpriser i nærområdet og historisk prisutvikling på den aktuelle boligen er det statistiske materialet som skal bakes inn i den nye typen verdivurdering.
- Megleren gjør en skjønnsvurdering av hvordan boligens standard og omgivelser påvirker i forhold til den statistiske informasjonen som ligger til grunn. Det kan være både plusser og minuser. Det vil være informasjon som også er tilgjengelig for brukerne når de skal kjøpe, sier Dreyer.
Så da vil lokkepriser kunne avsløres?
- Målet er i hvert fall at man skal sikre en god presisjon. Når man går på visning i forhold til en prisantydning så skal det være en verdivurdering som ligger til grunn og den skal kunne dokumenteres. Ender man da opp med en verdivurdering som er lavere enn gjennomsnittlig pris i nærområdet, så er det veldig synlig tilgjengelig for forbrukerne, sier Dreyer.
Handler om dokumentasjon
E-taksten er et verktøy utviklet av bankeide Eiendomsverdi i samarbeid med flere banker for å kunne lage en mest mulig realistisk verdivurdering i forbindelse med refinansiering av boliger.
- Vi ser at dette også kan ha en funksjon ved boligsalg og ikke bare ved refinansiering av bolig. Jeg tror dette vil kvalitetssikre alt som har med prissetting å gjøre og skape en trygghet for forbrukerne når de skal legge inn bud, sier Dreyer.
I månedene fremover vil bransjen teste hvordan verktøyet fungerer.
- Fungerer det etter hensikten, vil det bli tatt i bruk i stor grad fremover. Vi anbefaler bruk av denne rapporten i alle verdivurderinger og bolighandler, sier Dreyer. Han understreker at disse takstene er et supplement til takstmennenes boligsalgsrapporter.
- Dette handler om dokumentasjon av prising som verken takst- eller meglerbransje har gjort tidligere. Grundig teknisk rapport er fremdeles veldig viktig i bolighandel, sier Dreyer.
Positiv bransje
Eiendomsmeglerbransjen i Oslo samlet seg i forrige uke for å ta opp problematikken rundt lokkepriser, boliger der megler har satt lav prisantydning for å lokke flest mulig på visning i håp om få i gang budrunder. Bransjen er enig om at fenomenet er utbredt og må tas tak i. Flere av kjedene har varslet sine kontorer om å gå igjennom rutinene for prissetting. Mange vil også vurdere å ta i bruk E-takstene.
-Vi er positive til e-takstene og vil inkludere disse i våre rutiner for vurdering av pris. Dette er imidlertid ikke det eneste grunnlaget for vurderingen. Fortsatt må meglerne sparre med sine lokalkjente kollegaer, samt foreta en konkret og skjønnsmessig vurdering for at prisen skal bli riktig, sier daglig leder Hedda Karoline Ulvness i Eie eiendomsmegling.
Kjedesjef Grethe W. Meier i Privatmegleren som har 20 prosent av Oslo-markedet, er også positiv til de nye rapportene og tror de kan bidra til å lukke gapet mellom prisantydning og solgtpris. Franchisetakerne i Privatmegleren skal stemme over om denne type vurderinger skal bli obligatorisk blant deres meglere.
-Det skulle overraske meg sterkt om ikke alle franchisetakerne stemmer for det, og da tror jeg vi får bukt med lokkeprisproblematikken. Dette er et veldig godt verktøy for å kunne gi en kvalitativt god vurdering av boligen, sier Meier.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.