Boligprisene steg 1,3 prosent i april sammenliknet med mars, melder Eiendom Norge tirsdag.
Korrigert for sesongvariasjoner utgjør dette en prisstigning på 0,6 prosent. Men dette er vekst som neppe vil vare, tror flere økonomer.
- Dagens tall viser en slags stabilisering av boligprisene. Vi er i rute til å få uendrete boligpriser på landsbasis i år, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.
- Det er imidlertid store regionale forskjeller - vanskelige markeder på Sørlandet og brennhete markeder i de nordnorske byene, som har gleden av vekst i oljenæringene og offentlig sektor, legger han til.
Ikke friskmeldt
Eiendomsmeglerkjeden Aktiv melder om greit salg så lang i år, med sterk inngang av nye prospekter.
Dette er også utviklingstrekk vi ser i dagens nasjonale tall, ifølge Andreassen.
- Trolig har det hopet seg opp en god del kurante boliger som nå skal selges i hektiske vårdager. Jeg tviler på at markedet klarer å ta unna slike volumer som vi nå ser konturene av. April er derfor trolig pristoppen for i år. Vi trenger fortsatt rentekutt fra sentralbanken for å friskmelde markedet, sier sjeføkonomen, og kommer med følgende råd:
- Jeg anbefaler de som har forsøkt å selge lenge å ta det som måte komme av anstendige bud.
- Hodepine for Norges Bank
Det er ingen tvil om at Norges Bank ikke liker veksten i boligprisene, mener seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
- Hodepinen for Norges Bank er ikke blitt mindre av boligprisene som stiger videre. I følge deres prognoser skal styringsrenten holdes uendret frem til neste sommer. Men med en prisvekst som er sterkere enn, forventet trekker det i retning av en tidligere renteoppgang, tror Haugland.
Hun mener likevel det er flere gode grunner til ikke å øke styringsrenten enda.
- Av hensyn til kronekursen og den øvrige situasjonen i norsk økonomi, bør Norges Bank i stedet ta i bruk andre virkemidler for å justere for oppgangen. For eksempel kan kravet til de motsyklistiske kapitalbufferne bli satt til én prosent dersom prisøkningen i boligmarkedet øker, sier Haugland.
Hun tror boligprisene på årsbasis vil synke med rundt fire prosent totalt.
Trenden snur
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener de siste måneders boligprisløft vitner om at boligmarkedet stabiliserer seg.
- Trenden i boligmarkedet har snudd, sier Jullum til DN.
- Det tar kortere tid å selge boliger, etterspørselen vokser og prisene er på vei oppover, sier Jullum.
Færre solgte boliger på slutten av fjoråret har medført bekymring om at et overskudd av boliger i markedet ville føre til en dempet utvikling i boligprisene. Dagens tall kan vitne om at bekymringen har vært grunnløs.
- Frykten man kanskje hadde om at mange boliger på lager ville presse prisene, har ikke skjedd. Men det er tydelig at det kom en del boliger i april, sier han.
Jullum peker også på at formidlingstiden for boliger er på vei ned. Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.
Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 38 dager i april mot 40 dager i mars. Det er et positivt for boligmarkedet, mener Jullum.
- I år har omsetningstakten tatt seg opp igjen, sier han.
LES OGSÅ:
OECD venter moderat tempo globalt
Risikofaktorene som kan true norsk økonomi
- Påsken har spilt oss et puss
Økokrim-razzia hos TGS (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.