Obos-boliger i Oslo-området steg hele 13,6 prosent på ett år.
I januar var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte Obos-tilknyttede boliger i Oslo-området 46.456 kroner mot 45.709 kroner i desember 2014.
Dermed steg Obos-prisene 1,6 prosent fra desember 2014 til januar i år - og i morgen legger eiendomsmeglerbransjen frem sin landsomfattende boligprisstatistikk for januar: Steg 13,6% på ett år
Ekspertene er ikke i tvil om at prisene skal videre oppover i 2015, og det tror også 24 prosent av de spurte i en ny undersøkelse som TNS Gallup har gjort på oppdrag for Nordea.
- Skremmer ikke folk bort
- 41 prosent sier at de ikke bekymrer seg for økende boligpriser, men forskjellene mellom aldersgruppene er stor, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til DN.
46 prosent av de mellom 18 og 25 år sier de er bekymret, mot 23 prosent i aldersgruppen 26-39 år, 16 prosent mellom 40 og 54 år og 20 prosent av de mellom 55 og 65 år.
Bare 12 prosent bekymrer seg for at boligprisene skal falle.
- Tallene forteller oss at folk flest fortsatt ser på bolig som en trygg investering. Til tross for at prisveksten har vært sterk de siste årene, ser det ut til at boligmarkedet vil holde stand prismessig. Meldinger om at vi må regne med lavere lønnsvekst og høyere prisnivå ser ikke ut til å skremme folk bort fra visninger. De lave rentene gjør sitt til at boligprisene vil fortsette opp, tror Elin Reitan.
Dyrere inngangsbillett
Dét er en utvikling som vil gjøre det enda vanskeligere for førstegangskjøpere - og skape et enda større klasseskille, frykter hun.
- Klasseskillet blir bare større og større. Mange unge har slitt lenge med å komme inn i boligmarkedet, og en del blir stressa fordi de føler at de ikke kan vente så lenge med å kjøpe. Men inngangsbilletten til boligmarkedet blir stadig dyrere og terskelen for å sikre seg sin egen leilighet er blitt høyere. Hvis man ikke har mulighet til å få hjelp fra foreldrene eller har spart opp mye egenkapital på egenhånd, er det veldig, veldig vanskelig nå, sier forbrukerøkonomen.
Nye rapporter som viser ny prisoppgang kan lett gjøre unge førstegangskjøpere enda mer stresset, tror hun. Hennes råd er å stresse ned og ikke kaste seg ut i et hett boligmarked uten å ha tenkt seg nøye om:
- Ikke stress. Husk at bolig må være en langsiktig investering - og mange studenter har kanskje planer om å ta et år utenlands eller gjøre noe helt annet en periode før de går ut i jobb. Da er det kanskje ikke så lurt å være bundet opp av mye gjeld, råder hun.
- Det bygges altfor lite
Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret skjønner veldig godt at unge bekymrer seg i dagens boligmarked:
- For det første er terskelen blitt veldig høy for førstegangskjøpere og for det andre kan man ikke forvente den samme prisveksten fremover, sier han til DN.
- Hvis man ikke har egenkapital eller hyggelige formuende foreldre, da sliter man i dag tungt med å få kjøpt seg noe.
- Er du enig i at dagens situasjon bidrar til å skape et større klasseskille i boligmarkedet?
- Ja, det stemmer jo det. Investorene burde stått i kø for å bygge flere boliger, men fortsatt bygges det altfor lite - blant annet fordi det er så mange terskler i boligverdikjeden som gjør det vanskelig å bygge de boligene det er størst etterspørsel etter. Dette er et tema politikerne burde hatt høyere på agendaen, sier Bjørn Erik Øye.
Folk i Oslo, Vest-Norge og Nord-Norge bekymrer seg mest over økte boligpriser (26 prosent).
Et landsrepresentativt utvalg av befolkningen mellom 18 og 65 år deltok i Nordeas undersøkelse.
Fredag la Garanti eiendomsmegling frem sin prisstatistikk for januar:
Disse boligene steg mer enn fem prosent i januar
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.