- Bevisst bruk av lokkeprising er helt uakseptabelt, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).
Igår skrev DN at Forbrukerombudet varsler ny storaksjon mot lokkepriser.
- Lokkepriser er fortsatt et problem, sa forbrukerombud Gry Nergård til DN: Varsler ny storaksjon mot lokkepriser
- Når enkelte meglere konsekvent setter prisantydning lavere enn takst, da er det grunn til å sjekke årsaken til dette. Ikke minst i boligområder hvor mange leiligheter går til langt over takst, sa Nergård.
- Norge har blant verdens mest velutdannede og velkvalifiserte eiendomsmeglere. De kjenner reglene, de er eksperter på boligsalg. Prisantydning må ikke bevisst være satt lavere enn det selger på markedsføringstidspunktet er villig til å akseptere. Den må heller ikke settes lavere enn meglers objektive vurdering skulle tilsi. Derfor er det nesten uforståelig at noen kan falle for fristelsen til å bruke lokkepris, sier Geving.
- Gir lavere sluttpris
Han peker på at både lokkeprising og underprising normalt gir lavere sluttpris.
- Kanskje kommer det flere på visning, men utgangsprisen danner forventninger og påvirker betalingsviljen. Det er umulig å forutsi eksakt salgspris i en auksjon, men meglerne er nærmest til å vurdere boligens markedsverdi. Derfor er heller ikke lokkepris et tema i store deler av landet, bemerker han.
Det er særlig i Oslo og Bergen dette har vært og er en problemstilling, opplyser han.
Norges Eiendomsmeglerforbund forventer nå at foretakene ser over praksisen sin, og forsikrer seg om at boliger ikke markedsføres i strid med bransjenormen.
- Meglerens faglige integritet og kundenes interesser skal selvsagt settes foran foretakenes kommersiell interesse. Det må ryddes opp i tilfeller hvor man identifiserer et unaturlig gap mellom prisantydning, takst og gjennomsnittlig sluttpris for tilsvarende objekt, påpeker Carl O. Geving.
Les også: - At lokkepriser ikke fungerer var overraskende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.