- Det kunne jo ikke gå bra i lengden, sier Geir Ugland Jacobsen (54) til DN.no.
Han var "wonderboy´en" som gikk fra lederjobb til lederjobb - med suksess. Den utdannende siviløkonomen fra NHH har blant annet vært innom Ford Motor Norge, VG, Telenor og Filmnet, alltid i direktørstillinger.
- Jeg jobbet 12-15-timers arbeidsdager - og det gikk alltid i turbofart i venstrefila. Jeg syntes alle andre var sinker. Ting skulle skje kjapt! sier Ugland Jacobsen, som var involvert i en rekke etableringer, avviklinger og omstillingsprosesser i det private næringslivet. I Telenor var han "ryddegutten" til daværende toppsjef Tormod Hermansen.
Men allerede som 36-åring møtte han veggen, etter mange år med ekstremjobbing. Han tok likevel ikke signalene helt på alvor: Selv om han etablerte sitt eget selskap, Modevo Management, for å "roe ned litt", fortsatte han å jobbe knallhardt.
- Forskjellen var at jeg nå hadde mer kontroll på hva jeg påtok meg, men jeg hadde mange baller i luften og påtok meg en rekke parallelle oppdrag. Blant annet startet jeg en båtimportør i 2004, som tok helt av og gikk så det suste. Først da finanskrisen kom i 2008 og tempoet avtok noe, og jeg la merke til at ting tårnet seg opp på hjemmebane, DA skjønte jeg at det måtte en endring til, forteller Geir Ugland Jacobsen.
- Har sin pris
Den altoppslukende karrieren hadde hatt sin pris, og i 2009 solgte han seg ut av båtbutikken og bestemte seg for å konsentrere seg om familien sin i større grad:
- Et godt liv inkluderer ikke en toppkarriere med ufrihet, mentalt stress, forsømte barn, forsømte venner, livsstilssykdommer, skilsmisse og en drøss med andre ting som man angrer på når regnskapet skal gjøres opp. Etter å ha stått på sidelinjen av min egen familie i årevis, ble jeg nå coach - omtrent på heltid - for sønnen min, som slet med skolen og fedme etter skilsmissen mellom meg og kona, sier han.
Han brukte toppledererf#229en sin og gikk systematisk og målrettet til verks. På ti måneder gikk 13-åringen hans ned 30 kilo og fikk et nytt og sosialt liv, han også. I dag, tre år etter, er han stabilt normalvektig. Geir Ugland Jacobsen tok også del i oppfølgingen av sin demente far.
Da tenåringssønnen ble slank og sprek, ble også faren bitt av treningsbasillen. I dag konkurrerer begge i kickboksing, og Geir Ugland Jacobsen er like godt trent som kickboksere som er halvparten så gamle som ham.
I samme periode skrev Geir Ugland Jacobsen motorsykkelboken "Survival of the fastest" og tok på seg kortvarige lederoppdrag. Det har han fortsatt med - og det har han tenkt å fortsette med fremover.
- Aldri vært en "big spender"
- Jeg er i ferd med å fase meg inn i arbeidslivet igjen nå, for jeg har fortsatt mye å gi. Jeg kan ta på meg styreverv og bruker erf#229en og kapasiteten min til å ta interimlederjobber. I snitt jobber jeg i dag 7-timers dager og har hjemmekontor, men det utelukker ikke at jeg kan gi full gass i 3-6 måneder av gangen. Forskjellen er at jeg i dag tar et avbrekk etter hver lederperiode - da unngår jeg at toppjobbene sluker meg, sier han.
- Fra å være en langdistanseløper, er jeg i dag en sprinter karrieremessig, bemerker han.
- Mange toppledere er redde for å miste den gode økonomien sin, men lederlønningene i Norge er uansett ikke så høye at det er verdt å sitte i stressende lederstillinger et helt arbeidsliv. Er man villig til å ofre liv og helse for å ha råd til å eie en cabincruiser til 10 millioner eller ha to hytter og en luksusvilla? Mitt svar er et klart nei. Selv lever jeg greit i dag, men jeg har aldri vært en "big spender" heller. Du kan bli slave av de tingene du eier - og stort sett bruker man de pengene man tjener, sier Geir Ugland Jacobsen.
- I dag er livet mitt bedre enn noensinne - og etter å ha hjulpet venner med livsstilsråd i noen år nå, vil jeg hjelpe andre "karriereslaver" med å få et mer meningsfylt liv. Derfor er jeg i ferd med å etablere en ny virksomhet som livsstilscoach, sier han.
- Du må selv sette grensene
Geir Ugland Jacobsens historie er ikke unik. Flere fanges av karusellen og må ta et klart valg for å ta styringen over sitt eget liv, bekrefter karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon.
- Næringslivet stiller høye krav til ledere, ingen bremser deg. Du må selv sette grensene. Mange ser ikke faresignalene før de møter veggen, men det gjelder å ta signalene i god tid og tenke over hva slags liv du ønsker deg. Hva gir deg livskvalitet? Mange kan fint jobbe 15-timersdager i perioder av livet sitt uten å ta skade av det. Men man må huske at døgnet bare har 24 timer, så spørs det da om den statusen og lønnen du får er verdt hva du må ofre for å komme dit, sier Manus.
- For mange blir jobben en rus, et kick, en livsstil. Men det må understrekes at det selvfølgelig går an å ha en lederjobb i Norge OG leve et godt liv ved siden av. En lederjobb er ikke nødvendigvis altoppslukende, sier karriererådgiveren.
Les også: Ledere frykter for helsa
<b>&laquo;La det skure&raquo;-ledelse er mest ødeleggende</b>
<b>Her er suksessfaktorene for å lykkes som sjef </b>
<b>Trenger ikke topp-CV for å bli en suksessrik sjef </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.