Nesten tre av ti tror de kommer til å få bedre privatøkonomi neste år. Like mange sier de vil bruke mer penger på ferie og fritid. Desto flere – halvparten av de spurte – svarer imidlertid at de akter å spare pengene framfor å bruke dem, viser undersøkelsen Ipsos MMI har gjort for DNB.
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er det lave rentenivået siden finanskrisen brøt ut for fem år siden og romslige lønnsoppgjør, som har gjort nordmenn tryggere på egen økonomi. Lav prisstigning har ført til at kjøpekraften har økt mer enn den ville gjort i en økonomisk normalsituasjon.
– Det har gjort at vi har spart mer enn noen gang. Så til tross for at ting ser ut til å flate ut, er det mange husholdninger som er godt rustet, sier Sandmæl til NTB.
Vil bygge buffer
30 prosent av de spurte sier de vil fortsette å bygge seg opp en økonomisk buffer for bedre å kunne møte uforutsette utgifter. Tilsvarende gruppe i fjor utgjorde 22 prosent.
Og det er blant de yngste spareviljen er aller størst. To av tre nordmenn i alderen fra 18 til 24 år vil spare så mye som mulig for å kunne kjøpe seg bolig. Blant dem over 40 år, er det pensjon som er det viktigste spareformålet, sier undersøkelsen.
– Av sparemålene våre ser vi at nordmenn er opptatt av å ruste seg, også i år. Det vitner om at nordmenn er fornuftige og opptatt av å ha en reserve i tilfelle uforutsette utgifter. Andre populære sparemål er ferie, bolig og pensjon, sier Sandmæl.
Hun er imidlertid bekymret over at folk begynner å spare til pensjonstilværelsen for sent. Hele 22 prosent svarer at de først begynner pensjonssp#229en etter at de har fylt 60 år.
– Det er for sent, sier Sandmæl.
Mer til forbruk
Den nyeste tendensen i undersøkelsen er imidlertid at flere nå svarer at de vil bruke noe av overskuddet – enten det er tidligere oppsparte midler eller økt kjøpekraft fra inntektsoppgjørene. Aller høyest prioriterer nordmenn å unne seg mer ferie og fritid, og ikke overraskende kommer oppussing fortsatt til å utgjøre en vesentlig del av husholdningenes forbruk, hvis deltakerne følger intensjonene de gir uttrykk for i undersøkelsen.
– Langt flere sier i år at skal bruke penger på forbruk. I fjor sa 5 prosent at de skulle bruke mer på forbruk, kontra 13 prosent i år. Det er dobbelt så mange kvinner som menn som sier de skal bruke penger på forbruk, sier forbrukerøkonomen, som koster på seg en siste formaning.
– Mister du jobben, blir syk eller opplever et samlivsbrudd blir den økonomiske situasjonen snudd på hodet. Det er derfor viktig å være økonomisk rustet.
LES OGSÅ:
Svir av månedslønnen på én skoledag
Man må ofte gå ned i pris(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.