- Nordmenn prioriterer ferie veldig høyt, og kanskje enda høyere enn våre venner i Norden, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til DN.

En undersøkelse utført av Nordea i samarbeid med Gallup viser nemlig at nordmenn planlegger å bruke rekordhøye kronebeløp på årets sommerferie. I år vil vi bruke 11 prosent mer enn i fjor - i gjennomsnitt 24.500 kroner hver. Økningen er særlig stor i gruppen som bruker mer enn 50.000 kroner på ferie.

Sammenlignet med de nordiske nabolandene tilsvarer det 80 prosent mer enn danskene som bruker 13.592 NOK, 72 prosent mer enn svenskene som setter av 14.210 NOK og 163 prosent mer enn finnene som bruker 9289 NOK.

- En vane

Reitan tror det er blitt en vane for nordmenn å dra utenlands i ferien.

- Det henger nok sammen med at vi har opplevd dårlig vær og ønsker å få en dose med sol. Tallene er oppsiktsvekkende, men andre undersøkelser viser at nordmenn har en høyere kjøpekraft enn mange naboland. Når vi prioriterer ferie, så går mye av overskuddet i lommeboken til nettopp dette.

I undersøkelsen svarer 26 prosent av de spurte at de føler de har fått mer penger å rutte med. Tall fra norske turoperatører viser også en markant økning i antall nordmenn som kjøper luksusreiser, ifølge Reitan.

- Vi flotter oss mer på ferie. Får vi bedre råd og prioriterer ferie høyt - så går det i den retningen. De mer eksotiske og eksklusive reisemålene har blitt innen rekkevidde for «folk flest», tror hun.

Bruker hytta minst

Hvorfor vi nordmenn er «ferieverstinger», har ikke forbrukerøkonomen noe godt svar på. Reitan mener det henger sammen med flere faktorer.

- Vi har generelt et veldig høyt forbruk sammenlignet med nabolandene våre. Vi er på toppen når det gjelder å eie hytte, men bruker den minst i Norden. Å dra til Syden er kanskje en mer vanlig for oss.

 - Vi skal ha både hytteliv og reising i ferien?

- Ja, i pose og sekk.

Reitan tror ikke nødvendigvis at alle har råd til de nye reisevanene.

- Mange kunne hatt godt av å bruke de ekstra pengene til å friskmelde privatøkonomien ved å nedbetale smålån og kredittkortgjeld. Det er veldig mange som ferierer på kreditt. Da må man spørre seg selv om alle virkelig har råd til dette.

Dårlig sommervær

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Capital Markets mener nordmenns ferievaner kan forklares ved hjelp av tre faktorer:

- Vi har mer penger. Inntektsnivået er mye høyere i Norge sammenlignet med skandinaviske land - også justert for valutaendringer. Og jo rikere vi blir jo enklere er det å dekke primærbehovene. Da har vi mer til overs å bruke på luksusforbruk. Det siste er været. De fleste av oss bor i områder hvor det er ganske dårlige somre. Vi holder oss inne og biter sammen tennene hele året. Så investerer vi penger i ferie.

Dermed har vi både råd til og et større behov for å se solen, mener Jullum og understreker at en sterk kronekurs har bidratt til å gjøre utenlandsreiser ytterligere rimeligere for oss nordmenn.

Han er ikke i tvil om at mange benytter kredittkort til feriefinansiering, men er usikker på om nordmenn gjør det oftere enn innbyggerne i andre land.

Norgesferie

Jullum tror nordmenn har lagt seg på hytteeiertoppen fordi markedet for sommerhytter har gitt relativt god avkastning - frem til nå.

- I Norge har det fra andre halvdel av 90-tallet vært god fart i hyttemarkedet. Det har nok ført til at mange tenker at hytte er en god investering, selv om den ikke nødvendigvis blir brukt så ofte.

Problemet er at hytteprisene nå har begynt å falle, understreker sejføkonomen.

- Da blir døgnprisen faktisk den prisen det koster i året å ha hytta. Da blir regnestykket helt annerledes.

Selv skal Jullum tilbringe hele sommerferien sin i Norge.

- I år skal jeg få ned døgnprisen på hytta og tilbringe ferien der.

LES OGSÅ: Dere har 400.000 hytter i Norge, men bruker dem lite(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.